![]() |
||||
|
|
Регистрирай се | Често задавани въпроси | Списък с членовете | Календар | Търси | Днешните мнения | Маркирай форумите като прочетени |
![]() |
|
Функции на темата | Display Modes |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Здравейте,
Първите снежинки са вече много близо и започват да изкачат въпросите за екипировка. Отварям тази тема с надеждата да се получи някаква дискусия относно подходящи "мУдЙерни" облекла за зимен туризъм и каране. Наблягам на "и" понеже има обширни теми за мембраните и дрехите като цяло, за каране, за висока планина /трекинг/, за разходки и т.н. ... но в случая мен лично ме интересуват оптимални варианти за "пантене" и последващо каране. Може да споделите какво ползвате и от какво сте доволни, а и от какво не сте доволни. Какво сте видяли като добри оферти и полезни нововъведения в дрехите подходящи за целта. Аз лично се оглеждам в нови екипи за мен и жена ми и след бърз преглед на пазара онлайн, както и няколко магазина, се обърквам все повече. Мислех си че знам какво искам, а се оказа че хич не съм в час. ![]() Пазара е залят с какви ли не мембрани на какви ли не КОСМИЧЕСКИ цени, изчислявани по някой калкулатор на NASA за тъмната материя. ![]() 1 - 2 - 3 слоя мембрани, че и половинки има... до тук добре. Цените да речем че ще ги преглътна ... имам ли избор. Ама като ще се дава "бъбрек" за яке и панталон ми се иска да направя информиран избор. Интересува ме например до колко е важна според Вас полата за сняг в едно яке. Повечето 2,5 - 3L мембрани /хардшел/ нямат въпросната пола. До колкото съм разбрал от опита ми с пантене и каране, както и от тенденциите в ските и туризма, ще се взима "хард шел" без пълнеж. А редно ли е да има някаква подплата или не? Редно ли е да има пола за сняг или няма смисъл? Полезни ли са ръкавелите / маншетите в ръкава? Панталона май се оказва по-труден и от якето... какви проветрения са по-удачни... от вън или от вътре? Не всички имат вградена гета в крачолите, а според Вас върши ли Ви работа тя? И фундаменталния въпрос... 2,5L или 3L ??? Цени и марки за сега няма да споменавам, просто се надявам да чуя мнения и на други хора, активно занимаващи се с ходене и каране. Редно е да спомена и какви са целите ми с това облекло. Искам да имам добър екип за същинската зима в планината, като ще има и пешеходни преходи /по-рядко/, а не само ски туринг. За близко бъдеще планирам да се разходя и по европейските по-високи върхове /пеша/, за където също са нужни добри мембрани и други дрехи. И не бързам с покупката... имам си екипи на разположение за сега. Темата е обща за облеклото и тенденциите в зимния ски туризъм, а не само за мембрани и хардшелове. Просто за мен това е на дневен ред и за това се обръщам към Вас за мнения. Който има въпроси и иска да коментираме другите слоеве от облеклото нека пита и коментира, за да се информираме един друг кой-какво. По отношение на другите слоеве съм заложил на термо бельо за първи слой, мерино вълната за мен е фаворит. Ползвам лек полар и лека пухенка за междинни слоеве /според случая/. В момента съм със ски екип с 20.000 водонепромокаемост и дишаемост. Екипа е с хастар без пълнеж, всичко що се предлага в един ски екип го има... джобове, пола за сняг, маншети и т.н., но е и доста тежък. Ако прецените, че е коментирано всичко и е поредната излишна тема, то моля да ме извините и модераторите да я изтрият. Аз ще си купя нещо по някое време така или иначе ![]() Ами за сега толкова... почваме да чакаме снежинките ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Feb 2010
|
![]() С ръкАвиците и ски-маската/очилата не трябва да се правят компромиси. Другото - цената определя другото! Така мисля аз, за времено което прекарвам в планината и нещата, които правя. Та малко късно си се сетил за подновяване, пролетно-лятно-есенните промоции... За пантене с последващо каране е хубаво екипа да е катър-сезон, предвид яко потене с последващо, евентуално яко мръзнене. С това очевидно си наясно. Конкретно за полата на якето. Имам, сваляща се. Обикновено е свалена - да не ми пречи и да ми е по-леко;-) Когато наистина ми трябва, в голямата пудра, както казах обикновено е свалена/забравена. Но съм готов пола да не видя, само пудра да има! Човек може с много малко...
Сняг да има и да сме здрави!
"There are only three sports: bullfighting, motor racing, and mountaineering; all the rest are merely games" Ernest Hemingway 15.01.23/.. . .. 23=,,/6+,,,,/321E; 30.11.21/03.05. 22=19/14+14700/1438(289Е)+330+82; 05.12.20/09.05.21=35/12+27930m/470; 26.12.19/21.06.20=29/6+22850m/231; 15.12.18/08.05.19=26/19+20 630/338(285E); 28.11.17/08.04.18=9/33+23 275 20.11.16/09.04.17=16/38+29500;19.12.15/17.04.16 =11/25+20 620;03.01.15/14.05.15=17/33+23000; 11.12.13/11.05.14=8/29; 08.12.12/08.05.13 = 2/23; 10.12.11/17.06.12 = 7/30; 12.12.10/18.05.11 =10/>30 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() За ръкавиците се съгласявам и мога да добавя и чорапите. Все пак крайниците са основната беля при мръзненето. А колкото до очилата... там мъката е голяма при мен, защото освен всичко съм и кьорав... ама съм намерил някакви комфортни решения.
Благодаря за споделения опит с полата за сняг. Така като гледам тя ще е последното нещо, което ще гледам. Както споменах не бързам да пазарувам, затова е и темата... да се посъберат различни мнения. Екипировка си имаме за сезона и с нея ще си карам и пантя още доста време надявам се. ![]() А новата ще се пазарува когато му дойде времето и знам какво искам ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
чичка
Дата на присъединяване: Mar 2012
|
![]() По-добре инвестирай повече в каране и по-малко в парцалки!
Сега на темата: Хубава трислойна мембрана е супер, но е скъпа (500-1400лв) и не е изключено да я скъсаш, ако караш в гори. От друга страна това якенце от декатлон върши чудна работа за доста малко пари: https://www.decathlon.bg/p/8302503_m...tml#/272-200-s (ако го няма в БГ, може да го поръчаш от английския или немския Декатлон) Също така, ако ти трябва лека дреха за преходи и искаш да спестиш пари, може временно да минеш и с двуслойна мембрана за дъжд (напр. Marmot Precip - има ги в Basecamp). Аз имах едно такова, което носех във всякакви условия без грам жал. Изкара 6 години преди да се протрие мембраната и да протече. Отвън е още здраво. След това го замених с друг Marmot, но с Goretex Active 3L. Има минимална разлика в дишането в полза на новото, която едва ли оправдава 3 пъти по-високата цена. Powder skirt е готино да има според мен, но не е супер важно. Запоследно променено от batAssen : 20-10-2018 в 09:22. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2007
|
![]() Цитат:
Скъпите дебели ръкавици ги пази за много студени/мокри дни, излишно е да им спихваш подплатата в хубаво време. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() Да се дават луди пари за дрехи, при условие, че зимите тука вече ще са по скоро изключение е грешно.
Странното е, че го казвам, но и със ските и всичко друго е така. Сериозно си преосмисли вече мнението за екипировката.
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Лично според мен си вземи:
- 3L мембрана яке и панталон (панталона може и да има някакви софтшел моменти, но ще е проблем в другите сезони), без никакви powder skirts и без никаква подплата. Така ще го ползваш във всички сезони и всички спортове. - Да не е Gore-Tex Pro, а например Active, H2No или други подобни варианти. Не, че е лоша Pro-то, но диша малко и е много е твърда, няма хич стреч и предвидена за много екстремни условия и алпинизъм, които със ски-туринг няма да намериш почти никъде. Отделно е наистина много скъпа. - По отношение на цените - имай предвид, че една Patagonia ще те изкара (сериозна употреба) - например - 6-7 години и е предвидена да може да се ремонтира лесно, един DirectAlpine 4-5, а нещо по-бюджетно примерно 2. Т.е. цените сравнително едни и същи във времето. Гаранцията на едните и другите също е от значение. - За 3L не бих мислил за горите много, карам от години такива дрехи и то в доста по-зачукани гори от хората смятащи, че има проблем - и проблем няма. 2.5L e доста по-финно нещо, повече трябва да се внимава. 2L не го коментирам, това си е за града. - Ръкавици - аз лично си имам проблеми, затова карам с хубави. Маските са си консуматив. - Щом не бързаш много винаги можеш да се ориентираш за оферти или да потърсиш някакви остъпки. - Това какви са зимите няма много значение, щом ще ходиш и по върховете в Алпите, а и аз от зимите хич не се оплаквам. ![]()
![]() |
![]() |
чичка
Дата на присъединяване: Mar 2012
|
![]() То от 3L до 3L също има доста разлика. Примерно Goretex Pro N80p или N70p е доста по-здрав от Goretex Active N15p/N30p. Едното става за гори без яд. Другото - хмммм...
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Много се радвам, че в темата има градивна дискусия и се получават конкретни мнения за конкретни дрехи / материи.
Аз да уточня, че няма да си пенсионирам сегашният ми екип, който си е сериозен за моите нужди и представи, та за силните дни с леки пантения и горски зачуквания той ще е на бойното поле. То за сега и за тежките пантения пак ще си е той, защото както казах не мога да си позволя цените на NASA за два екипа току-така ![]() Но определено мненията Ви са ми от помощ за следващата ми покупка. Благодаря за което! ![]() П.П.: За протокола да кажа, че и сегашните ми дрешки са купувани втора употреба от тукашен човек, за символична сума, на фона на класа дреха и за около 5 години ползване, не съм имал по-добра дреха до сега. Казвам го в подкрепа на това, че и на мен ми се иска като взема нещо да си го ползвам няколко години щастливо, а не след по-техничен преход да е разпрано по шевовете. Иначе марки и емблеми слабо ме интересуват... Поздрави. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Nov 2004
|
![]() При пантене за мен голяма екстра е на якето основният цип да се отваря и отдолу нагоре. Проветрения на якето и панталона са основно изискване при покупка. Паудър скърта е добра опция-когато е по студено времето закопчаваш и печелиш топлина.
![]() |
![]() |
|
Senior Member
|
![]() Цитат:
![]() Полата за сняг изглежда, че не е фундаментален елемент, но е полезна все пак. Относно панталона обаче ми е интересно мнението Ви за панталоните /шелове/ с цял цип от страни на крачола? Не съм ползвал такова животно и ми е любопитно до колко е практично за посочените цели. За сега съм останал с впечатление, че за панталон е най-удачно проветренията да са отвътре на крачолите и да стигат по възможност до "макарите", че да не прегряват. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Сега няма да цитирам брой дни в планината на панти и зимно катерене, но съм имал якета с отварящ се отдолу цип и панталони с цял цип и съм ползвал тия екстри 1-2 пъти за цялото време, което съм ги имал. За скърта вече казах, какво мисля.
Има якета с проветрения, които са много по-зле от якета без проветрения. Всичко зависи от мембраната и съответната конструкция. На сериозните мембрани никой няма да ти сложи проветрения между краката, защото е изключително не функционално за беккънтри-то. По-скоро острани на бедрата и леко отзад. Зависи и каква е материята отпред. Та наистина имат значение материите, мембраните, как са комбинирани и как е функционално предвидена дрешката, за което човек трябва да поразгледа, облече и да погледне малко по-сериозни ревюта. Модел по модел. Обратно на твоето мнение, аз бих разчитал точно на марките - защото те знаят какво правят и го правят от години. Иначе има опасност да си избереш нещо "по точки" и "екстри" които сте си формулирали тука, което ще е супер за пред клавиатурата, но не и в планината. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Моето мнение е, че дишаемостта на мембраната играе роля до един момент, след това е нужно адекватно проветрение.
При мен, при продължително пантене (катерене на по-голям наклон) облеченсамо с Gore-tex Pro shell и мерино термо бельо ми се налага често да отварям ципове на панталон и яке, особено ако е по-топло и слънчево... просто тялото генерира много повече енергия и топлина за единица време, отколкото мембраната може да изкара навън. Затова най-доброто регулиране за мен е с циповете. За панталона страничните ципове (на бедрата) са по-ефективни от тези отвътре на крачола. Същото е и при якетата - ако не е прекалено голям ципа за проветрение под мишниците ( да се отвори като триъгълник) не влиза достатъчно въздух. По добри ципове според мен са тези които са изнесени от двете страни на основния цип и са с неправилна форма на шева - сътответно правят триъгълник. При по-студено време, буря хубавата мембрана с добри показания за дишаемост наистина блести и тогава съм усещал истински разликата регулирането на телесната температура и изкарването на излишната енергия от тялото навън, в сравнение с други мембрани. Надявам се че има някакъв смисъл това което се опитах да обясня ![]() Отделно Ортовокс преди няколко години вкараха съвсем малко количество мерино вълна в шел мембраните си и според мен това е стъпка напред в регулирането на телесната температура при каране/пантене. https://www.ortovox.com/uk/shop/men/...hell-jacket-m/ Поздрави! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Senior Member
Дата на присъединяване: Jan 2009
|
![]() С толкова много брандове и маркетингови трикчета и мурафетчета не бих те посъветвал конкретно какво да си вземеш, но ще те посъветвам да не си взимаш Zajo! На един сезон яке с eVent (30000/20000), пране според иснтрукциите (с хладка вода, редовно и т.н.) се протри на раменете от раницата и сега тече като лейка!
Както се каза, е*и я в екипировката, инвестирай в каране и без това совите (зимите) не са това което бяха. П.С. Декатлонското якенце е супер за цена/качество, а и няма как да останеш разочарован на база цена/очаквания/резултат. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Junior Member
Дата на присъединяване: Aug 2018
|
![]() MrPilly си го каза както е! Не ги мисли толкова, в един момент ще ти стане топло, ако деня е слънчев и пантенето е в повече, независимо от това с каква мембрана си и т.н. За това един по-лек слой над термото и якето в раничката докато цепиш нагоре и после премяна за надалоу. Майката ти навремето не ти ли е казвала, докато играеш се съблечи по тениска и като спреш си спложи якето?
![]() Иначе, вчера ей тва якенце го видях от миналогодишната колекция на Скотт, изглежда добро: https://www.glisshop.co.uk/ski_jacke...ue-132455.html А пък ако си в Пловдив, до Хаджията Груев бензиностанцията има един фирмен магазин, шие се на ишлеме за доста интересни outdoor копании, включително и на Maloja. Може да изкочи нещо по-специализирано тураджийско там на доста добра цена. Ако те интересува ще намеря кординатите точно. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Екстремен лифтар
|
![]() https://m.facebook.com/story.php?sto...d=174186659863
Баси тия как ли са карали без 5 слойна мембрана за 2к пари. ![]() Все едно де, моето мнение тука не е меродавно. Щот на пантя. ![]()
![]() |
![]() |
Senior Member
|
![]() Просто съвременна екипировка, позволява на не чак толкова подготвени хора, да правят далеч по-сериозни неща, от преди 30 години. Толкоз. Иначе може и гол.
![]()
![]() |
![]() |
|
Junior Member
Дата на присъединяване: Dec 2015
|
![]() Цитат:
![]() |
|
![]() |
![]() |