Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Обяви Купува/Продава

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 16-09-2016, 11:19     #21
korlitz
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2003
Начално

и с какво не стават пластмасовите?
аз имам и пластмасова (от легендарните за по 20 лв ) имам и метална на ортовокс. Пластмасовата е достатъчно здрава и за копаене, че дори и за пързаляне върху нея на човек 90 кила с екипировката - тествано не веднъж. Същевременно тежи на половина спрямо металната, а това има значение при копаенето, още повече за масовия скиор, който обикаля фитнеса отдалеч.
Единствените лопати, които не стават са тези с къса нетелескопична дръжка.
korlitz Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-09-2016, 11:37     #22
stenly666
СНЕГОЛАЗ

Дата на присъединяване: Feb 2005
Начално

СПАМ
Аз съм спрял да пътувам в група с приятели,които карат автомобили под 350PS 4х4,щото като им направя пет ластика и се занитя у некой ЗИЛ, ще мине поне 1,5 часа докат ме стигнат, та да ме отнитят,а това може да е фатално за мен NisanGTR ор дед!
Стари 16-09-2016, 11:37     #23
lubezen
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Изпрати съобщение чрез skype; на lubezen
Начално

На мен ми се е чупила само метална лопата. Верно марката беше Ферино или нещо такова, но се продава като лавинна лопата, а бая си покопавам особено по лавинните курсове последните 2-3 години.
lubezen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 16-09-2016, 14:29     #24
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkorlitz Разгледай мнение
и с какво не стават пластмасовите?
Кога последно копа в истинска лавина, а не за тест?
Стари 16-09-2016, 14:39     #25
ne_e_lesno
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2008
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отlubezen Разгледай мнение
На мен ми се е чупила само метална лопата. Верно марката беше Ферино или нещо такова, но се продава като лавинна лопата, а бая си покопавам особено по лавинните курсове последните 2-3 години.
Ако е тая лопата на Ферино STORM 1:
http://www.ferrino.it/en/catalog/cli...shovel-storm-1

има още един случай на счупване на който аз съм свидетел..

Между другото е едно към едно с тези, които бяха излезли в спортс-директа за по 5 паунда миналата година:
https://www.amazon.co.uk/Gelert-Fold.../dp/B006OU35HU
ne_e_lesno Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-09-2016, 00:03     #26
korlitz
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Кога последно копа в истинска лавина, а не за тест?
ти сега ще се хвалиш в колко лавини си копал ли
аз принципно предпочитам да копая тест отколкото в лавина, ама ти явно си по-голям мъж и копаш лавини, а не тестове.

вземи обясни нещо на хората, защо, как ... снимай някоя счупена от теб или пред теб пластмасова лопата от копаене в лавина.
Стари 17-09-2016, 10:17     #27
dimitard
Senior Member

Начално

Цитат:
ти сега ще се хвалиш в колко лавини си копал ли
аз принципно предпочитам да копая тест отколкото в лавина, ама ти явно си по-голям мъж и копаш лавини, а не тестове.
Мале, мале до какви откровенни простотии е готов да стигне интернет философа вместо да проумее елементарни факти за кое една екипировка е по-добра от друга. Тестове, сравнения и обяснения са пускани много отдавна в тоя форум можеш да ползваш търсачката...

Да не говорим, че има поне още няколко употреби на лопата за които не си и чувал и там също има значение....

Запоследно променено от dimitard : 17-09-2016 в 10:27.
dimitard Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-09-2016, 12:07     #28
korlitz
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Мале, мале до какви откровенни простотии е готов да стигне интернет философа вместо да проумее елементарни факти за кое една екипировка е по-добра от друга. Тестове, сравнения и обяснения са пускани много отдавна в тоя форум можеш да ползваш търсачката...

Да не говорим, че има поне още няколко употреби на лопата за които не си и чувал и там също има значение....
ами обясни бе човек, форума е за това, не само за постове "ех колко съм велик, ама вие дори и идея си нямате колко съм велик" ... защото твоите постове са само това.

ето аз ти казвам, че вкъщи имам 2 лопати, от лексан и стоманена на ортовокс. Досега почти винаги съм излизал с пластмасовата. Обясни ми, може да почна да нося другата, както и други четящи може да вземат да си купят.
Стари 17-09-2016, 13:32     #29
vga
Ski Bum

Дата на присъединяване: Oct 2008
Изпрати съобщение чрез skype; на vga
Начално

Бе не знам, в истинска лавина ако се наложи копаене, на големи сбити буци и късове, със сигурно ми се вижда по-добра идея да е метална лопатата. Common sense
vga Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-09-2016, 13:51     #30
dimitard
Senior Member

Начално

Цитат:
ами обясни бе човек, форума е за това, не само за постове "ех колко съм велик, ама вие дори и идея си нямате колко съм велик" ... защото твоите постове са само това.
ОК, щом смяташ, че моите постове са само това чудесно, не ми пречиш. Сигурно знаеш и твоите какво са. За другото ползвай търсачката или се запиши на курс - има три-четири школи в БГ вече и много такива в Европа. Все пак ще ти дам някой идеи...

Мисля, не е трудно да се сетиш, ако поне веднъж си виждал паднала лавина дори и на снимка, колко са твърди буците и защо е трудно с пластмасата. Или ползвай Google, 3-тия хит например е това и е пускан и обсъждан във форума преди поне 6-7 години...

http://www.voile.com/AvalancheVol86_54-60.pdf

За другата употреба - например едно от многото - за правене на следи при пантене, стръмен склон, заледен участък или и двете. Тая зима видях едни накичени снегоходкажии, които не им хареса едно парче лед по трасето и вместо да го копнат с лопатите 10 пъти дето висяха по раниците им, заобиколиха през лавиннен склон. Пластмасовите супер гадно се огъват и изплесват и са неудобни и за това.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...16292219_o.jpg

Също първата книга в Амазон на тема бекънтри за 25 долара, ще ти даде достатъчно информация, за да знаеш, че това, че ти нещо имаш в раницата си, незначи, че си стигнал до там да даваш на хората акъл те да го слагат в раниците си също.

Разликата между топ лопата метална и пластмасова е пренебрежимо малка в теглото, а в употребата голяма. Пластмасовите са правят основно или като супер бюджетни (вече и такива рядко се намират) или състезателни за ски рали, където само се влачат по правилник.

Не е нужно някой тук да ти пише тия фермани - всичката тая информация е публично налична на много места.

Айде приятно....

Запоследно променено от dimitard : 17-09-2016 в 13:53.
dimitard Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-09-2016, 13:55     #31
korlitz
Senior Member

Начално

благодаря, таке е по-полезно
Стари 17-09-2016, 15:46     #32
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Никой не може да ме убеди , че Freeride + e читав лавинен уред, разбира се може да се научи и да се ползва сравнително ефективно, но цялата система е малоумна, особено в най-важната част от търсенето - финното търсене преди сондирането и копането. Да ползваш едноантенен уред, само и само да спестиш 50-100 лв , вместо да си купиш втора ръка хубав и доказан уред като Tracker1 примерно, е безотговорно и глупаво. За 5 години по лавинните курсове се нагледахме на всякакви куриози и 'забавни' ситуации, но такава мъка като някой с този уред да се опитва да намери нещо, не съм виждал. И да, лавинния уред не е 'личен' уред, защото с него търсиш приятелите си под лавината.. и някак си си го купуваш и се упражняваш в ползването му заради тях, не заради себе си. Иначе всеки уред излъчва на правилната честота..
За лопатите.... заеби . Да живей полимера..
Стари 17-09-2016, 15:49     #33
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отne_e_lesno Разгледай мнение
Причината да си купя аз такъв за резервен, е именно защото понякога карам с хора които нямат.. Исках да знам, че ако стане нещо поне ще мога да ги извадя..
(като го разцъках обаче, се оказа че не е и чак толкова зле.. дано да не се налага да търся с него, но бих казал че става..)
Е Пешо ,това вече е друга история - даго ползваш, за да го даваш на хора без опит, за да не карат без пипс. Сигурен съм, не разчиташ на начинаещ току-що стъпил в лавинни терени човек да те спаси ако стане нещо неприятно .
Стари 17-09-2016, 16:11     #34
iansto
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2011
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отt_i_t_o Разгледай мнение
В Декатлона и без промоции са най-евтини.
Напълно несъгласен съм с това мнение!
Декатлона е магазин в крак с последните моди и технологии във всички видове спортове, което автоматично го изключва като "ефтин"!!
Аз от години използвам тази лопата, супер доволен съм, няма сняг, няма лед, рине та се кине...
Само за пример давам: баба ми ползва такава от 10 години, рине на кравата говната, чисти на прасето кочината и накрая си вкарва кюмур за печката. За тези години ползване не се е счупила, дори не се е изкривила, така че препоръчвам!
Малко скъпо идва от този сайт, на женския пазар можете да ги намерите за по два и педесе, така че не си давайте парите на декатлона...
Прекрасната лопата има само един минус: трябва да ползвате отвертка, за да я разглобите иначе ще стърчи като уй от раницата...
iansto Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 17-09-2016, 16:30     #35
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Начално

Е са Митко те изяде.
Ама е метална де.
Макар, че аз точно такава съм трошил докато се опитвах да почистя снега от пред блока. Просто стана под 90 градуса първо и при изправянето се разпадна.
Това чудо освен да налагаш някой пиян еколог покрай пистата за друго не става. Даже не е много сигурно дали няма да се счупи в пияната му глава.

Tags
комплект, лавинен уред, лопата, пипс, сонда

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 02:11.