Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Ски терени и условия

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 26-02-2010, 22:31     #301
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отEmo_bager4eto Разгледай мнение
Паднал е целия склон на Вихрен, от към долината. Натрупването долу е 15-20 метра височина, на око. Патрула на парка е имал затруднения да се прибере с шейната.
Снимки - утре в края на деня.
има и участие на човек с АБС май?
Абе да.. дано който там знае да разкаже подробно и обективно какво се е случило, иначе пак ще има некомпетентни и лъжливи статии по жълти вестници..
Стари 26-02-2010, 23:04     #302
BORKO
Senior Member

Дата на присъединяване: Sep 2006
Начално

http://www.facebook.com/home.php?#!/...7506306?ref=nf
BORKO Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 26-02-2010, 23:26     #303
Mitko
Senior Member

Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Цитат:
Free Mountains Association Днес /26.02/ преминах с група по маршрут вр.Тодорка, вр.Хвойнати, вр.Вихрен. Спускайки се по южният склон на Вихрен /към Кабата/ предизвиках лавина снежна дъска. След неуспешен опит да изляза от нея отворих ABS-а и сега мога да пишя тия редове. Повече подробности и снимки - утре
това е склона, за който става дума, южния на Вихрен, към Кабата. Единствения 'безопасен' маршрут за качване и спускане от Вихрен зимата, 300 метра денивелация 30-35 градуса постоянен наклон.. страховита работа, ако е паднала там лавина

( левия склон, не десния, до премката ; снимката е правена от Хвойнати, май 2008-ма)

Запоследно променено от Mitko : 26-02-2010 в 23:43.
Mitko Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-02-2010, 00:41     #304
Capelle
Pocket Rocket

Дата на присъединяване: Dec 2003
Начално

Росен a.k.a. empty_words ми изпрати снимки от лавината днес.
За голям формат (оригинал) можете да кликнете върху тях.
Страшно е да видиш такова чудо на един от склоновете с най-голяма денивелация в БГ. Особено със следи по него...

2005/2006 - 42, 2006/2007 - 37, 2007/2008 - 36, 2008/2009 - 33, 2009/2010 - 37, 2010/2011 - 28, 2011/2012 - 38, 2012/2013 - 41, 2013/2014 - 26, 2014/2015 - 22, 2015/2016 - 24, 2016/2017 - 17, 2017/2018 - 20, 2018/2019 - 17, 2019/2020 - 12, 2020-2021 - 22, 2021/2022 - 28, 2022/2023 - 17, 2023-2024 - 24
9
Capelle Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-02-2010, 01:11     #305
bleky
Member

Дата на присъединяване: Dec 2007
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отBORKO Разгледай мнение
Това не може да се чете свободно или поне на мен ми иска пасс... .Предполагам че ще е интересно , може би .... постни го тук ако може ?
bleky Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-02-2010, 01:13     #306
f2f
ските са скъп спорт!

Дата на присъединяване: Nov 2004
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отbleky Разгледай мнение
Това не може да се чете свободно или поне на мен ми иска пасс... .Предполагам че ще е интересно , може би .... постни го тук ако може ?
КЗФ.

Free Mountains Association Днес /26.02/ преминах с група по маршрут вр.Тодорка, вр.Хвойнати, вр.Вихрен. Спускайки се по южният склон на Вихрен /към Кабата/ предизвиках лавина снежна дъска. След неуспешен опит да изляза от нея отворих ABS-а и сега мога да пишя тия редове. Повече подробности и снимки - утре
f2f Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-02-2010, 06:19     #307
prirodolub
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2009
Начално

мхм
както беше и първоначалното предположение...

прекалено странно звучеше да е паднал склона по който се качваме до вихрен...

а именно - този с юг - югозапад изложение.

въпросният склон е югоизток.

И ОБИКНОВЕНО ГО ПУСКАМЕ ПО ВЕЛИКДЕН!!!!!!!!!!!!!!

нз кви сте прота и безсмъртни там с абси и други.
но като правите простотии! поне правете по 1 тест преди това. току виж сте премислили.....?! щото за 2ри път курбан ше правите!!!

ЩОТО ДОКАТО НЕКОИ ДОПУСКАМЕ ТАКИВА ИНТЕРЕСНИ СЛУЧКИ, криминализирането!!! на всеки друг присъстващ в планината ще се оказва на дневен ред!!!!!!!

мисли с главата си преди да прибереш еврата в джоба!

слава богу че е пак разминавка, та дано пак заспалите журналисти и институции не провокират ПОСЛЕДСТВИЯ...
prirodolub Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-02-2010, 08:04     #308
katera4
Ходещ нагоре

Дата на присъединяване: Mar 2008
Начално

Нещо планините са "сърдити" на FMA,за втори път този сезон им пускат бърза "телеграмка",ама няма кой да я чете,иначе са късметлии с екипировката.
katera4 Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-02-2010, 08:51     #309
dimitard
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2006
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отMitko Разгледай мнение
Единствения 'безопасен' маршрут за качване и спускане от Вихрен зимата, 300 метра денивелация 30-35 градуса постоянен наклон.. страховита работа, ако е паднала там лавина
Шшшш абе я седни и ми прочети внимателно поста за всички маршрути на Вихрен (на 7-ма страница и мисля да го отделя в отделна тема), че вече супер много ми лазите по нервите с вашите "безопасни" маршрути!!!! Ако има безопасен - не е тоя. Отделно явно минаваш на много висока скорост от там, и не си забелязал някой подробности около Кабата (огледай си снимката)

Капеле, мерси, за снимките! Мястото от което се е откъснала (най-високата точка) е точно където аз бутнах склона преди няколко години, ама тоя път не е спряла на равното, а е задействала и долните лавини (тогава я свършихме и тая работа). Така, като гледам следите на първата снимка, явно съвпадат с първоначалната информация и не говорим за Кабата, ама да видим, какво ще излезе...
Стари 27-02-2010, 08:58     #310
dimitard
Senior Member

Начално

prirodolub, успокой топката, Великден е след месец
Стари 27-02-2010, 10:22     #311
daangel
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2009
Начално

снимките са брутални - зуумнах в най-долната част... брутална история...
надявам се пича да сподели в детайли къде се е спрял и особено да разкаже как е подействал АБС-а. наистина ми е много интересно - гледайки отцепеното парче - кое според него е било решаващо - АБС-а или късмета... като гледам - мисля на 90% е АБС-а...
бих прикачил към екипировката един...

daangel Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-02-2010, 12:00     #312
orlich
Member

Дата на присъединяване: Feb 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отprirodolub Разгледай мнение
мхм
както беше и първоначалното предположение...

прекалено странно звучеше да е паднал склона по който се качваме до вихрен...

а именно - този с юг - югозапад изложение.

въпросният склон е югоизток.

И ОБИКНОВЕНО ГО ПУСКАМЕ ПО ВЕЛИКДЕН!!!!!!!!!!!!!!

нз кви сте прота и безсмъртни там с абси и други.
но като правите простотии! поне правете по 1 тест преди това. току виж сте премислили.....?! щото за 2ри път курбан ше правите!!!

ЩОТО ДОКАТО НЕКОИ ДОПУСКАМЕ ТАКИВА ИНТЕРЕСНИ СЛУЧКИ, криминализирането!!! на всеки друг присъстващ в планината ще се оказва на дневен ред!!!!!!!

мисли с главата си преди да прибереш еврата в джоба!

слава богу че е пак разминавка, та дано пак заспалите журналисти и институции не провокират ПОСЛЕДСТВИЯ...
Много се нервира нещо бе човек? Поправи ме, ако се лъжа, но нали това е форумът на а-ята за ски СВОБОДЕН И ЕКСТРЕМЕН стил(не само ВЕЛИКДЕНСКИ)? Щото и по Valee Blanche има цепнатини в ледника, и по Aiguie de Bionassee e бая отвесно, ама тамошните прота с АБС-ите ги гледам карат- такъв е спортът.
Идеята на тези постове е да информират как и доколко след грешката е помогнало адекватното поведение и екипировката- ПИПС,СОНДА,ЛОПАТА,АБС,АВАЛУНГ и т.н.Иначе доколко и какви грешки сме допуснали си е много лична работа-всеки си носи последствията.А prirodolub най-малко трябва да го засяга-по великден в планината не криминализират!!!!!!!!!!!
orlich Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-02-2010, 12:25     #313
milkon
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2009
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отkatera4 Разгледай мнение
Нещо планините са "сърдити" на FMA,за втори път този сезон им пускат бърза "телеграмка",ама няма кой да я чете,иначе са късметлии с екипировката.
abe te mai chakat planinata da im go napishe s bukvi i cifri
milkon Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 27-02-2010, 12:53     #314
mp2
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2003
Начално

Информация директно от Жоро Черен:

След като са направили преход през Тодорка, Хвойнати (много стабилни условия, ниска температура) са се качили на вр,. Вихрен по летния път (от Кабата нагоре) - Южната стена; Бил е с група. По-голяма част от групата се е спуснала ОК по южния склон (вижте снимката на Митко). Чуждият водач обаче е настоявал (явно предвид условията) за спускане по източния склон (с голямата лавина).
Като най-добре познаващ склона и екипиран човек Жоро Черен е предпочел той да е първи. Тъй като е имало стара лавина се е спуснал с въже (около 20 м), и е проверил най-горната част. Тя е била много стабилна. Тъй като въжето е свършило е продължил надолу неосигурен. Усетил е промяна в снега (навят нов) и е завил към центъра (там е имало по-малко навят сняг). Тогава е видял, че започва отцепване, опитал се е да се измъкне диагонално, но снежните маси (в началото е било малко отцепване, около 20-30 см) са го понесли. Тогава е задйствал ABS-a. Благодарение на това е останал в задната част на лавината и е бил изхвърлен извън нея под скалите (там намалява наклона). Междувременно лавината е предизвикала падане на нов сняг (под скалите) и се е уголемила значително (както можете да видите от снимките по-горе).

Изводи:
1. Дори в стабилно време трябва да се подхожда с внимание винаги
2. Дори при тествана горна част и индикации за стабилен сняг, при слизане по-надолу в големи склонове трябва да сте готови за реакция винаги! Ако не е имал ABS и не е успял да го задейства, изходът можеше да е различен!

Моля, преди да коментирате ситуацията да помислите добре върху нея!

Лично аз благодаря на Ж. Черен за споделената информация, той ще добави повече подробности във FreeMountains Association профила във Facebook по-късно;
Стари 27-02-2010, 20:20     #315
bobber

Начално

Цитат:
Чуждият водач обаче е настоявал (явно предвид условията) за спускане по източния склон (с голямата лавина).
Лош избор да се вържеш на дуг акъл.
Радвам се че няма лоши последици

развалихте ми ежегодното великденско каране
сега с тея буци надолу
bobber Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 28-02-2010, 20:14     #316
Макс
Senior Member

Дата на присъединяване: Jun 2007
Начално

Цитат:
Спускайки се по южният склон на Вихрен /към Кабата/
Това за Кабата човекът с лавината много добре знае, че не е вярно. Само ми е интересно защо го казва така. Явно знае, че е направил глупост, и го гризе.
Тия лавини през пътя последните n години не пропускат да паднат. С помощ или без, там винаги става мазалото, само дето рядко тръгват от толкова високо. Често се отбелязват и по 2 пъти през едно и също дере. Тоя чуждия "специалист" бих го насилил да тръгне където трябва, ако се наложи и с един хубав пердах! 1-2 сини очи е по-добре от тва, което видях днеска - в толкова сняг пипса и сондата вероятно ще са украшение.
М-у другото най-голямата лавина по пътя все още виси, тая дето почва под Джамджиевия ръб. Снегът от нея(когато е паднала) е дълбок няколко метра до края на май.
Макс Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 28-02-2010, 20:30     #317
Mitko
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отdimitard Разгледай мнение
Шшшш абе я седни и ми прочети внимателно поста за всички маршрути на Вихрен (на 7-ма страница и мисля да го отделя в отделна тема), че вече супер много ми лазите по нервите с вашите "безопасни" маршрути!!!! Ако има безопасен - не е тоя. Отделно явно минаваш на много висока скорост от там, и не си забелязал някой подробности около Кабата (огледай си снимката)
както сега виждам, инфото във фейсбук е различно от това , което виждаме на снимките, мислих, че е паднал склона, който посочих на снимката, и да, който е най-малко опасния лавиненс клон към върха за зимно качване със ски . Онзи пост на 7-ма страница вземи го качи в отделна тема или пост на сайта, че така се е загубил помежду многото писаници тука, а е ценен и има кво да се прочете!

Имам сними на Вихрен от днес, гледан от Разложки суходол, пък и на цялото централно било, ще пусна по-късно.. там почти не са падали лавини. В долината на Разложки суходол обаче е паднала огромна лавина по източния склон на Окаден.. такова чудо не бях виждал.. но в друга тема ще пусна, тука си е за тази случка..
Стари 01-03-2010, 00:22     #318
James
Тъп бордист

Начално

Ще прощавате ако е тъп въпроса ама нали този същия Черен пуска редовни бюлетини за Пирин и от незнам колко време сме на степен "висока", явно групата е била все от "прота" за да пускат склон за който аз имам единсвено мокри сънища как става тая работа? Или просто чужденците са настояли?

Както и да е.. Радвам се Черния и останалите са живи и здрави, като гид е изпаднал в кофти ситуация, едно голямо браво за опита и подготовката, благодарение на хора като него и Момчи аз се чувствам сякаш вървя по утъпкана пътека

ПП. Искам и да си кажа за нещо което се обсъдаше в таз тема 3-4 страници нзад, за тва че някой сме били гащници пушели сме коз и сме пиели бира ебаси представяш ли си... кви хора... Yeah mada faka!!! Кво ви итересува тва вас? Днес у фрийстайлу утре и у фрийрайду, ние сме на всеки кол и така до края на ските и щеките ...ташак да става, са тука некои чича пак ше се трогнат ама кво да се прави. Аа и ако някой му е интересно чекнете какво става със законодателсвтото в братска чешка република от Нова година насам!
James Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-03-2010, 14:19     #319
bobber

Начално

'Що к'во става? Пусни един бърз линк де.
bobber Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-03-2010, 17:18     #320
James
Тъп бордист

Начално

http://promena.org/czech-it-out-decriminalizatio/
James Не е онлайн   Отговори с цитат
Отговор

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 03:50.