Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екипировка - Обяви Купува/Продава

Темата е заключена
 
Функции на темата Display Modes
Стари 13-12-2011, 10:47     #1
mi11er
наХазматизиран
 
Аватара на mi11er
 
Дата на присъединяване: Jun 2005
Местоположение: further down the.. Helix
Мнения: 1,625
Начално Избор на ски обувки съобразно ширината на стъпалото Last Width

Този материал се опитва да обобщи темите и коментарите на сайта befsa.com за избора на ски-обувки, съобразно широчината на стъпалото на вашия крак. Toва е може би втората основна насока при подбора на модел и номер на ски-обувката, след дължината на стъпалото на крака. Долната картинка е достатъчно онагледяваща за това, какво се има в предвид под понятието широчина на крака или last width.
Такива данни снемат в магазините и ски-гардеробите, ако клиентът е новобранец и не е наясно какъв номер му трябва вертикалния размер на ходилото достатъчно добре отговаря на номера на обувката Mondo size (в моя случай 263см или най-близо до номер 26.5 Mondo). Това е вътрешната дължина на обувката, за разлика от BSL Boot Sole Length, което е външния размер на черупката, съгласно който си нагласяме автоматите (напр. На 28.0 Mondo може да съответстват от 310 mm до нещо като 325mm BSL).

Хоризоналният размер, на горната картинка, е въпросният Last Width, като повечето производители посочват линията свързваща най-издадените части на стъпалото, а не перпендикулярната му проекция. Оттук може би произлизат съмненията кой производител точно как мери и че нещата не са съвсем уеднаквени. Все пак поне за да добиете първоначална идея какво да пробвате, този метод е достатъчно добър и е една бърза и лесна отправна точка. Има още редица съображения за това кои обувки са най-подходящи за вас, съобразно характеристики като флекс индекс, височина на свода, обем на пространството около петата (Heel Pocket Volume), широчина на обувката в задната част (Rear Width), височина на черпуката и пр. С тези параметри трудно ще се подготвите в домашни условия, а и производителите рядко дават тези спецификации (с изключение на флекса разбира се). Т.е. ясно е, че за да стигнете до правилната обувка, упоритото пробване и мерене е неизбежно. Все пак Last Width често присъства в паспортните данни на ски-обувките и именно затова му отделяме толкова внимание в тази тема. На английски може да се срещне и като Forefoot Width, Меtatarsal Width, Ball of foot, Boot Lasting и т.н.

За стандартна широчина на стъпалото се приема 98mm или 100mm, като логично по-тесните ски-обувки притискат по-плътно крака осигурявайки по-добро предаване на усилията му и по-добър контрол. От друга страна по-широките, привидно са по-комфортни за крака, но определено 2~3mm свободно пространство в повече могат да доведат до влошен контрол. Неслучайно рейсинг моделите използвани в състезания, когато кракът трябва да издържи до няколко минути в черпука с флекс от 140 и нагоре, са с last = 92! На другия полюс обикновено са моделите с ниска твърдост, при които широчината достига до 106mm.

Трябва да се знае, че широчината на стъпалото, което производителя посочва е базирано на номер 26 (ако изрично не е указано друг). Това означава че ако Last за даден модел е 100mm, обувка 29.5 ще бъде по-широка, а номер 24 съответно ще е по-тясна. За съжаление, обаче, не е ясно дали и с колко точно расте/намалява широчината между различните номера и дали се спазва еднакъв стандарт от различните производители. Според форума на TGR, най-често Last Width расте с половин милиметър при вдигане с цял номер (да речем от 26.0 към 27.0), но имало и изключения от това правило. Като потвърждение във форума сме чели мнения че обувка широка 103mm може да се усеща като по-тясна от 101mm, при това при различни модели от една и съща марка.

Следват две таблички, в които фигурират някои от масовите алпийски обувки класифицирани по last width и флекс индекс:

Някои производители, като Nordica например, дават данните за талията на обувките не в [mm] а под формата на различни класове както следва М Medium, MN MediumNarrow, MW MediumWide и т.н. Според проучванията на Боби Нотовски, МN отговаря на 98mm, Medium e = 100mm.

Ориентирането при комбетата е малко по-сложно, тъй като рядко производителите специфицират рамера Last Width (с изключение на Scarpa, за които има допълнение към темата по-надолу). В общи линии се смята че по правило най-тясно е вътреното пространство при Garmont и Crispi, след което следват Dynafit и след тях Black Diamond и Tecnica. С най-широка талия са някои модели на Scarpa, като някои спецове причисляват към дебелите обувки Black Diamond Quadrant.

Eто информация черно на бяло, коятo е малко оскъдна, но поне е снета по eмпирични методи от уважаван сайт като wildsnow:

107mm* - Scarpa Skookum
105mm*[/font][font=&quot]- Dynafit ZZeus
103mm* - Dynafit ZZero, Tecnica Agent AT
102mm* - BD Factor

(* - данните горе са за MW или Metatarsal Width)

допълнение за Forefoot Last Width от официалния сайт на Scarpa:

Freeride серия -> Hurricane, Моbe, Typhoon = 104mm
Alpine Touring серия -> Skookum = 104mm ; Maestrale, Gea = 101mm
Rando Race серия -> F1 (Carbon/Race) = 102mm, Alien 1.0 = 101mm

В ски-форумите може да попаднете на постове от типа Имзерих си широчината на ходилото и излиза 110mm. Къде да търся такива коруби? Предполагам, че все пак човешкия крак подлежи на компресиране в черупката на обувката. Но пък това звучи като потенциален проблем от гледна точка на комфорта и по-ограничени възможности при избора на обувките. Лично аз два/три пъти съм страдал от неподходящ за крака ми модел, при положение че стъпалото ми като габарит изобщо не излиза от стандартните норми. А не е като да не съм стоял достатъчно с обувките в магазина. За съжаление Boot Fit-ването, което представлява персонализиране на черупката на обувката, е все още нещо прекалено екзотично за България. Най-вероятната и логична пречка за навлизането на буут-фитинга, е скъпото оборудване за да бъде предложена тази услуга по качествен начин.

Много производители започнаха да лансират продуктови линии с вариращ last width, което е грубо казано нещо като фабрична възможност за boot-fit. Пример за такава технология е Live-Fit на Atomic, която предлага променлив lasting от 102 до 106mm. Обувката се адаптира спрямо крака и то в реално време!, благодарение на еластични конструктивни материали използвани където трябва. Не знам как ви звучи, но аз съм малко песимистично настроен. Да се надяваме, че темата ще бъде допълнена с проверена информация от първа ръка ;-).

Малко по-различен подход е реализиран от Salomon в серията Custom Shell. Външната черупка /освен вътрешния чохъл/ подлежи на нагряване, което напасва по крака вътрешни вложки от специален термообработваем материал. Тази идея изглежда смислена и хубавото е, че услугата е достъпна в София. Това беше и един от факторите да се сдобия с Impact 9 CS (last = 100/106mm) в началото на миналия сезон, но за добро или лошо (по-скоро първото) за момента съм доволен от черупката и без да е подлагана на термо-модификации.

Нещо подобно, макар и по-разпилено на пръв поглед предлага, и технологията Fischer Vacuum Fit, която дава възможност за променлив last width от 91 до 99mm при RC4 Race Pro моделите и от 93 до 103mm при Soma Vacuum 110 и 130. Макар че, филмчето илюстрира доста интересен и перспективен подход и за тази технология ще чакаме реални отзиви във форума.

Връзка към старата дискусия Размера Last-ширина на стъпалото на ски обувки.

и един малък "video update" за избор на размер на обувки:

http://www.youtube.com/watch?v=BK0h_4VJdoA


За промени/допълнения моля изпращайте ЛС на orlincho.

Запоследно променено от mp2 : 16-01-2013 в 19:41.
mi11er Не е онлайн  
Темата е заключена

Функции на темата
Display Modes

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум


Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 09:52.


Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.