Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

Цялата информация,, която е посочена тук е предназначена само да Ви ориентира в някои разлики на екипировката при извънпистовото каране. Най-добра представа може да се добие от хората, които са се отдали на този стил. И с трупането на опит.
Огледайте се около Вас. Планината не свършва с последната станция на лифта. Ститици красиви върхове и бели склонове... Сега усетихте ли свободата сами да изберете линията си на спускане ? J)))
Едно от големите имена в екстремните ски Жан-Марк Бавен казва по случая : "Няколко часа в пълно съзвучие със самия себе си ".
Направете тези няколко часа възможно най-безопасни за Вас, като използвате подходяща екипировка!

По-надолу в страницата ще намерите както описание на най-подходящ тип екипировка за фриирайд, така и примерно окомплектоване за ски излет в планината.

КАСКА


off-road каска

Повечето спортове и занимания които са свързани със скорост, изискват предпазване на тялото от наранявания и травми при удари и падания.Не случайно фирменият знак на Boeri гласи - това е твоята глава.
През последните години се забелязва тенденция към увеличение на хората използващи каски. Така например е доказано, че каската намалява риска от черепно-мозъчни травми до 90 %. Рискът си е риск, но все пак би било по-добре отново да се наслаждавате на адреналина, отколкото да лежите в неврохирургията /авторът на тези редове е изкарал 4 незабравими дни там и няма особенно желание да се връща отново /.
На пазара има огромно разнообразие от модели, цветове, марки. Изборът си е Ваш.
Напоследък стават все по-популярни т.нар. off-road каски или каските за мотокрос. С напредването на технологиите и новите материали, те
стават по-леки и по-здрави, въпреки обемистият си вид. По-известните фирми производителки са: AFX, BELL, AGV, HJC, NOLAN, SHOEI.
Цените варират в завидимост от модела, годината на производство, марката, шарката. При всички случаи всяка каска има DOT сертификат за качество и здравина.


каска за ски и снуборд

Друг вид, са каските предназначени само за ски и сноуборд. На етикетите им е изписано изрично да не се използват за каране на колело или мотор. Обикновенно те са с отворена предна лицева част, като има възможност за допълнително поставяне на подбрадник.
Те са отнесени и към отделна група ски- сноуборд каски. По-известни марки са BOERI, UVEX, GIRO, SALOMON, BRIKO и др.
Възниква въпросът как да се определи нужният размер на каската, която ще взимате. Това става, като първо измерите обиколката на главата над веждите. Средният размер при мъжете е 58 - 62 см. След това можете да съпоставите сантиметрите спрямо нужната мерна единица на самата каска и така да установите кой размер ще Ви е необходим. Хубаво е при избора на каска да отделите малко повече време за пробване - голямата каска ще ви върши работа единствено като "слънчев чадър".
В края на краищата какъвто и да бъде изборът Ви, спокойно може да се каже, че това е една добра и полезна инвестиция.


протектор за гърба

ПРОТЕКТОР ЗА ГЪРБА
Това е другата част от защитната екипировка. Поради факта, че предпазва гръбначния стълб от директни удари, намира приложение в абсолютно всички спортове свързани с някакъв риск от травми. Използват ги както мотористите / мотокрос и пистови /, така и байкъри, скейтъри, фриирайдъри и фриистайлъри скиори и бордисти. Някои казват, че им е неудобно да спортуват с тях, но в крайна сметка всичко е въпрос на навик. А и самите протектори са произведени с меки и анатомични форми, така че да прилягат свободно върху гърба. В същото време позволявят свободни движения във всички посоки, поради специфичното разположение на защитните плочки.


ЛАВИНЕН ПРЕДАВАТЕЛ / "ПИПС" / - името "пипс"произлиза от звуците, които издава устройството, когато с него се търси затрупан от лавина. Има две функции-приемане и предаване, които се сменят по желание. Но винаги когато поставяте устройството на тялото си, автоматично със закопчаването се включва на режим на предаване.

Основното правило е "пипсът "да е захванат за тялото, а не да се поставя в раницата или якето, тъй като при попадане в лавина тези екипировки могат да изпаднат. Приниципът на работа с уреда е следният: когато станете свидетел на падаща лавина, запомняте мястото, където за последно сте видели човек / виж лавинния самоучител в сайта /. След това превключвате на режим приемане. Така започва самото търсене, а начинът е отбелязан на гърба на всяко устройство. Бързината на откриването на затрупан, зависи от Вашата възможност за работа с "пипс" и е в границите на 5 минути. При едните модели пипсове, определянето на мястото на затрупаният става чрез плътният звуков сигнал /или светлинен /, а при дигиталните модели - и чрез показване правилната посока. В сайта на фирма Ortovox има инструкции за работа и някои недостатъци на различните модели. Всеки който се намира зимно време в планината, е хубаво да има такова устройство, тъй като то улеснява търсенето в случай на попадане в лавина. ЗАПОМНЕТЕ СЛЕДНОТО ПРАВИЛО : понякога ПСС не може да достигне навреме до Вас. Тогава можете да разчитате единствено на Вашите приятели и на тяхната подготовка и правилна реакция в рискови ситуации. Когато работите с "пипс", изключвайте мобилните си телефони, тъй като те смущават радиосигнала на лавинният предавател !!!

 

ДРУГА ЕКИПИРОВКА ЗА СИГУРНОСТ И ПЪРВА ПОМОЩ
Всеки скиор, каращ извънпистово ще Ви посъветва да се подсигурите и с някои допълнителни неща към екипировката. За целта е необходимо да имате раница. Подходящите са с твърд гръб (алуминиева рамка и комбинация от пластмасова плоскост), леки, с каишки, които позволяват лесно и бързо заказане на ски и лавинна лопата. В тях се поставя следната екипировка:
- ЛАВИННА ЛОПАТА - сгъваема, лека и лесно преносима, тя е необходима за по-лесно и бързо достигане на зарит под снега пострадал. В действителност достатъчно бързо изравяне на затрупан човек без лопатка е невъзможно. Служи и за направата на различни тестове за добиване на информация за състоянието на снега.
- ЛАВИННА СОНДА - служи за точно локализиране на зарит човек под снега и при направата на различни тестове за добиване на информация за състоянието на снега.
- КОМПЛЕКТ ЗА ПЪРВА ПОМОЩ - по-подробна информация има в лавинния самоучител в сайта.

СКИ - през последните години се наблюдава революция в технологиите, прилагани при производството на ски. Това не означава, че фриирайд не може да се практикува и с по-стари модели. Но все пак усещането е по-различно, както е при планинското колоездене - вазможностите Ви са по-ограничени ако се появите в планината с градски модел маунтинбайк.

Карвинг технологията е създадена за подобряване на контрола при влизане в завой. Карвинг ските улесняват карането по писти, но в определени случаи могат да бъдат трудни за управление в дълбок сняг. За фриирайд са подходящи ски с радиус на завоя от порядъка на 21 метра. Това са новото поколение ски за фриирайд. Наричат ги още fat ski заради по-големите им параметри (широчина) не само в двата края, но и в средата. И при тях има нововъведение - все по-често се произвеждат като twin tip ski - двойно огънати. Такива са и моделите ски за фриистайл. Към тези модели ски са се ориентирали доста фирми - Fihscer, Dynastar, Volkl, Rossignol, K2, Salomon / модеът на снимката е Salomon Pocket Rocket, fat twin tip ski /.
В последно време се забелязва ново разграничаване на ските за фриирайд най-вече от фирмите производителки и търговските сайтове - на фриирайд, бек кънтри, фет ски.

ОБЛЕКЛО - тъй като тази част от екипировката е въпрос на личен избор, единствено трябва да се направи малко пояснение на някои особености.
ЯКЕ - когато купувате, погледнете каква височина на воден стълб дава фирмата производител. Минимума е от порядъка на 2000 милиметра воден стълб, тоест това е капацитета на издръжливост на якето към вода. Друга важна особенност е пришивката от вътрешната страна на якето, която при закопчаване обхваща кръста, т.нар. "powder scurt", който предпазва от влизане на сняг под якето. Нормално е и да има и ципове под мишниците за проветрение. Ако имате възможност е най-добре да си купите яке с Gore-Tex мембрана (или еквивалентна). Тази мембрана е открита при търсене на материи, които да се използват за заместител на стените на артериите. Основното й свойство е да пропуска влагата еднопосочно, благодарение на което водните пари от изпотяване се изнасят извън якето, а водните пари от дъжд например не могат да достигнат вътрешните дрехи. За съжаление на пазара има и много якета, на които има етикети за най-различни "Tex-ове" подобни на Gore-Tex, но в същност са си най-обикновен найлон. По тази причина Ви препоръчвам, ако си купувате подобно яке да е марково.
ДОЛНИЩЕ - обръщайте внимание на подобни подробности като е при якетата. Удачно е да имат допълнително подсилване в долния край на крачолите, а ако обичате да ходите по дълго ще Ви бъдат полезни и ципове за проветряване.
ОЧИЛА - модели и марки много, но при всички случаи трябва да сте сигурни, че плаките ще пазят наистина очите ви и няма да са постоянно запотени. като пример за добри ски маски и слънчави очила може да се посочат моделите с на BOLLE. Каквато и фирма да изберете, бъдете взискателни към това, което купувате. Това са Вашите очи, които трябва да предпазите от високата слънчева радиация в планината.

СКИ ОБУВКИ - повечето сериозни фирми вече произвеждат модели, предназначени за freeride. Тук правилото е индексът на твърдост да е около 90. Обувки с твърдост 50-70 са подходящи за "кротко возене " по пистите. Разбира се добър избор са и състезателни модели, като Nordica GP, но имайте в предвид, че те не са толкова комфортни, а индексът им на твърдост е около 110-120. Преимуществото при тях е че всяко минимално движение на краката, се предава на ските. Хубаво е да карате и със специални термо чорапи.

СКИ АВТОМАТИ - откачане на ска в неподходящ момент на писта ще ви коства неприятно падане, изтръскване на сняг и събиране на екипировка. Извън пистите обаче е може да е много по-неприятно. Там едно падане на лошо място може да коства и тежки травми... По тази причина повечето хора, които се занимават с фрийрайд ползват високи модели на ски автомати. За препоръчване са такива, в производството на които са използвани улекотени сплави (алуминиеви, титаниеви и др.).

Материала за екипировката за фриирайд е подготвен от Емануил Емануилов - Емо "багера"

 

Екипировка за ски излет в планината


И така, групата е събрана, маршрута измислен и е време да се събира багажа. Опциите са две: голяма раница с цялата покъщнина или малка само с най-необходимото. Варианта без раница, а само с мерак и вяра, че всичките "боклуци" са излишни, защото "нищо лошо не може да се случи" го изключвам.
Опция номер едно: Голяма раница, един гардероб с дрехи, всичката възможна екипировка. Плюсове: Стане ли студено си имате дебели и топли дрехи. Стане ли пък топло можете да сложите нещо леко и подходящо за случая. Видите ли проблем просто бърквте и вадите съответното необходимо приспособление и с малко внимателни действия всичко е ОК. Минуси: Сред катерачите има една приказка, която гласи: "ако си носиш на скалата екипировка за нощуване, най-вероятно ще ти се наложи да я използваш". Това ествено няма да е от желание да се пробва екипировката, а от много, много бавно предвижване... Та и в ските има нещо такова. Ако раницата ви е много тежка, това не само ще забави придвижването, но и ще изчерпа голяма част от силите ви. А в крайна сметка целта на всяко изкачване е хубавото спускане... По тази причина лично аз предпочитам описания по-надолу вариант за екипиране.
Опция номер две: максимално лека раница с най-необходимата екипировка. И така стигаме до въпроса, кое е най-необходимото? Лично аз бих подредил "джаджите" в следния ред:
1. Естествено ски, ски обувки и подходящи ски автомати. За повече информация за тях можете да прочетете текста, подготвен от Емануил Емануилов (Емо багера) и поместен в горната част на страницата. Ако имате такива към горепосочените неща се добавят и ски колани и адаптори.
2. Екипировка за сигурност - лавинен предавател ("Пипс"), лавинна лопата, каска, малък комплект с бинтове, най-необходими медикаменти, ако имате и пакет термоизолиращо фолио.
За лавинните предаватели и нуждата от тях можете да прочетете в страниците, посветени на лавини и предпазване от тях. Същото важи и за лавинната лопата и лавинната сонда. Имайте в предвид, че те могат да послужат не само за спасителни акции и задължителните тестове за определяне на лавинна опасност, но и за подравняване на площадка за почивка, изкопаване на укритие от силен вятър и т.н. Каската е скъпа част от екипировката, но ако цените това, което имате в главата си, е задължителна.
3.Вода или малък термус с чай и леки енергийни храни. Течностите са задължителни при спортни дейности в планини (а и навсякъде другаде). Обезводняването може да доведе до загуба на способност за добра работа на тялото ви (най-малкото до сериозен дискомфорт и проваляне на хубавия ден сред природата). Опита отдавна е показал, че похапването на сняг не само не върши нищо, но и дори увеличава чувството за жажда. Под леки енергийни храни се разбират сладки десерти и плодове. Носенето на парчета хляб, салами и буркани с лютеница не е добра идея. Те не само тежат, но и трудно се консумират, особенно ако има вятър.
4.Лейкопласт. Безопасни игли. Карта на месността. Компас. Ножче (най-добре комбинирано тип "швейцарско", но от по-леките). Запалка и парченце сух спирт. Последното може да ви се стори излишно, но никога "не се знае, знае ли се..." Все пак сме в България, а не в Аляска и клекове се намират дори високо в планината.
5. Резервни ръкавички, шапка, лека блуза (например тънък полар) или тънко шушляково яке. Ако имате леко пухено яке може да е много ценно.
6. Ако ще "играете сериозно" най-вероятно ще ви трябват и котки, лек пикел, 20-на метра 7 милиметрово статично въже и няколко клеми, за да можете да си послужите с въжето, ако се наложи да спускате рапелче. Последните неща са тежки, но когато се тръгва към терен, на който може да се очаква да има стръмни твърди (и дори ледени) участъци или прагове са задължителни.
7. Ако имате мобилен телефон го вземете. Подразбира се, че трябва да е със заредена батерия и платена сметка! Напоследък станаха доста достъпни и малките радиостанции с обхват до 5-6 км. Те вършат много добра работа при спускане на сложни терени с малка видимост, като дават възможност за нормална комуникация без да се налага да си дерете гърлото с крясъци.

Текста за минималния набор от ски екипировка при фриирайд излет подготви Момчил Панайотов (mp2).


намирате се в:
http://befsa.com

секция:freeride
страница:екипировка
обратно към : начало | секция
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил