Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 
Общи правила и съвети за фриирайд и екстремни ски и сноуборд спускания

Както във всеки друг екстремен спорт и в екстремните ски трябва да се съобразявате с някои важни неща и да се старете да ги спазвате. В противен случай лесно може да се стигне до неприятни ситуации, травми и отказване от ски спорта.

Екстремните ски се практикуват сред дивата природа и в общия случай далече от утъпканите ски писти. Следователно винаги трябва да имате в предвид, че ако изпаднете в беда помощ трудно ще дойде и ще трябва да си помагате сами. Преди да потеглите към някой екстремен улей или склон, първото нещо, за което трябва да се замислите е дали имате достатъчно информация за него и дали ще ви е по способностите. Ако не сте говорил с човек, който го е спускал е необходимо поне да го огледате добре а по възможност и да го изкатерите. След това трябва да прегледате екипировката си и да се уверите, че е в изправност. Повреден ски автомат или изтъпени кантове могат да ви струват прекалено много. Най-малкото ще намалят удоволствието от спускането... Задължително трябва да карате с подходяща каска, ски очила и удобна раница с твърд гръб. При евентуален удар те могат да ви спестят жестоки травми. Хубаво е да сте снабден и с лавинна лопатка (или друга приспособена), котки, въже (поне 30м дълго, 8мм дебело), комплект лекарства и бинтове за първа помощ, ножче. Ако ви предстои дълго ходене е хубаво да си вземете и вода и сладки десерти за подкрепяне.
След като сте готов и сигурен в себе си помислете дали същото може да се каже и за хората, с които ще се спускате. Вариантът да ходите някъде сам го изклщчювам, защото е прекалено рискован (просто си представете, че паднете и си изкълчите коляното или счупите крак. Мислите ли, че ще можете сам да се измъкнете от мястото? Ами ако травмата е по-сериозна?). Та отново за вашите партньори. Достатъчно добре ли карат? Може ли да се разчита на тях? Притежават ли увереност и способности да спуснат място, което не е проблем за вас? Уплашен скиор в екстремен терен може да е опастност не само за себе си, но и за вас!
Добре, всичко е О.К. (О.Чей ако сте в Бански регион). Потегляте. Докато подхождате към "местенцето" се оглеждайте добре. Наблюдавайте снега, съседните склонове. Сега е момента да добиете първоначална информация за снежните условия. След като стигнете терена задължително го огледайта внимателно и прецете годен ли е за спускане. Ако имате съмнения, по-добре е да се върнете и дойдете отново друг път.
В случай, че започвате спускането, имайте в предвид няколко основни правила - Винаги кара само по един. Следващия скоир (или пък сноубордист) тръгва след като първия подаде сигнал, че всичко е наред и се е прикрил добре. На места, които не познавате и не виждате добре не се засилвайте много, не знаете какво ви очаква!
И тъй като картината взе да става малко страшничка, май тук трябва да се напише нещо от сорта - " И въпреки всичко изписано, трябва да се подчертае, че екстремните ски са един от най-красивите спортове и тяхното практикуване носи такова удовлетворение и удоволствие, каквото носят малко други дейности!".
Приятно каране и както се казва в една реклама : "Мисли с главата си!"

Момчил Панайотов


намирате се в:
http://befsa.com

секция:фриирайд
страница:ски терени
обратно към : начало | фриирайд
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил