Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

Техники при екстремни ски

Техники на каране: Абсурдно е да се правят опити за описване на това, как точно се кара в екстремни терени. Това са умения, които се придобиват по време на каране и се учат чрез наблюдаване на по-опитни хора, пробване и коригиране на грешки (най-добре е ако грешките се виждат и изтъкват от по-опитни скиори). Има естествено и някои общи "идеи" като: 

 • на много стръмни терени е най-удачно да се "завива" с подскок и завъртане на ските на 180 градуса. По този начин ските се обръщат бързо и кантовете захапват снега здраво при "кацането"
 • ските не трябва да са събрани плътно една до друга. Това е стил за писта! Малко разтваряне дава по-голяма стабилност. Много разтваряне обаче най-често резултира в падане или шпагат:)
 • задължително е да се ползва подходяща екипировка. Повече за нея можете да прочетете в страницата за екипировка.
 • някои идеи за каране в дълбок сняг:
  • не се "лежи" назад. Това се прави в редки случаи за много кратко време (преодоляване на бабуна или друго "препядствие", много голяма скорост, навлизане в много разбит терен)
  • за да се изпълняват по-лесно завоите е необходимо ските да наберат скорост. Така те изплуват малко и не е "толкова трудно" да се управляват
  • карането на ски в дълбок сняг изисква много добро усещане за баланс. Научава се трудно, но веднъж усвоите ли го ще се почувствате все едно, че за първи път се качвате на собствена кола след взимането на "книжката" и поемате по красив път...
  • разбира се това е една комплексна техника, която не се усвоява за два дни. Ако имате нужда от помощ, пишете ни! Ще се радваме да предадем малко опит:)

   

Други необходими технически умения:

Екстремните скиори и сноубордисти задължително трябва да имат добри познания за планините и обстановката в тях, лавинна безопасност, първа помощ и малко алпийска техника. Информация за лавини и самоучител можете да намерите в секция Лавини. Кратка информация за Първа помощ ще можете да намерите в посветената на това страничка. По отношение на алпийската техника: тя не се учи по книга, а от добре запознат човек. Все пак тук ще публикуваме някои по-важни и използвани при "екстремни ситуации" възли.Възел "осмица" и начин на свързване на катерачна седалка и въже.

Възли

Познаването на някои основни възли може да е от изключително значение при карането на ски. Много рядко може да ви се наложи да прибегнете до употребата на въже (освен ако "не си го търсите"). Ако това обаче се случи е добре да имате основна представа за начина, по който се използва въжето.... Посочените тук възли са само основни и не са подредени по важност или друг такъв признак. Целта на страницата е не да даде познания на хора, които ги нямат, а да "напомни" на екстремните скиори, че това са знания, които трябва да имат и съответно - ако ги нямат, трябва да придобият!

1. "Осмица" - това е основен възел при техниката на осигуряване. Тук ще посочим как се използва при спускане с въже. Хваща се края на въжето и се прегъва, като по този начин получаваме "двойно въже". Следва оплитане на фигура "осмица" (на зелената картинка). Водещата халка на получената осмица се свързва със седалката с карабинер с муфа. (на фигурата е показано свързване на седалката с плетена осмица). Това е най-сигурното свързване към край на въже.

 
"Италиански възел"

2. "Италиански възел" - използва се за осигуряване или спускане на рапел при липса на уред "осмица". На фигурата в ляво е показана направата му. Това е най-лесния начин да свържете седалката си с двойното въже и да спуснете рапел при условие, че нямате "осмица". Възела е много надежден и за осигуряване на катерещ се човек (дори се води за по-сигурен от осмицата)

Самозатягащи се възли

3. Самозатягащи се възели - Използват се за свързване на тънко въженце, вързано за седалката ви към основното въже. За тези възели е характерно, че докато ги държите с ръка и ги придвижвате по основното въже се двъжат свободно, но в момента, в който ги пуснете и натоварите с тежест се самозатягат. Използват се за допълнително подсигуряване. При спускане на рапел се поставят близко над осмицата (на растояние по-късо от дължината на ръката ви). Докато се спускате с едната ръка отпускате въже през "осмицата" или италианския възел, а с другата държите самозатягащия се. Ако се случи така, че изпуснете въжето, самозатягащия възел ще блокира и ще ви спаси от "изнизване". На показаните схеми към свободния край се закачва карабинер, който е закачен и към седалката (може и примка с два карабинера)

 
Свързване на две въжета
 
Пускане на рапел

Свързване на въжета - най-сигурния и лесен начин е посочения на фигурата. Свързване на въжета се налага при условия, че Ви се налага да спускате рапел по по-дълъг склон и двойно прегънатото основно въже не стига като дължина.

Пускане на рапел - Сложна и важна работа! За да можете да приберете въжето въжето си, то трябва да е "двойно сгънато" или да са съединени две въжета (виж картинките). Най-лесен начин. 1. Правите точка, през която пускате рапела. Тя може да е вързана около дърво или скален израстък лента или лента, обединяваща няколко забити клина (или добре поставени клеми). Прекарвате единия край на въжето през лентата и го хващате заедно с другия край. Правите възел на краищата на въжето. Започвате да набирате въжето в ръка. Така лека-полека се прекарва половината въже през лентата. В този момент, би трябвало центъра на въжето да е на лентата и като хвърлите въжето надолу двата му края да са еднакво дълги. Следва включване към въжето с "осмица" или "италиански възел", закачане на самозатягащ се възел и спускане на рапела.

Всичко това Ви звучи като на "патагонски"? Значи НЕ ГО ПРАВЕТЕ! Ако нямате елементарни познания по написаното тук е необходимо тези техники да ви бъдат показани от човек, който ги знае. Целта на страницата е да "напомни" на екстремните скиори, че това са знания, които трябва да имат и съответно ако ги нямат да ги придобият!

Повече информация за технически средства, възли и правилното им използване можете да прочетете в страницата на Petzl - petzl.com.

 


намирате се в:
http://befsa.com

секция:фриирайд
страница:ски техники
обратно към : начало | фриирайд
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил