Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

AКАДЕМИКА Pro

Завърнал се в Америката сядам да напиша за поредното невероятно ски преживяване на компанията от БАССЕС (или поне една част от нея). От години очаквах с нетърпение първото посещение на митичното място, наречено Академика, но въпреки многобройните си набези до Банско все не ми се случваше да отседна там. Междувременно бях научил почти наизуст всички легенди за там - не знам и аз колко пъти ми бяха разправяни историите за "най-високото диско в Европа, а и на Балканите", за любовните напъни на Халтъна и Насо, за голите битки със снежни топки след поредния 50-сантиметров снеговалеж и т.н. И ето, че най-после ми се отдаде тази възможност - на 19 Март бях посрещнат в легендарния "Гълъбарник" на 14-ти етаж от Момчи и Асен (хора с дългогодишен Академишки опит).
В следващите 7 дни се заформи набързо сформиран Академика pro-отбор, включващ следните "счиори" - Момчи (още известен като le Sondeur - заради странните му наклонност да дупчи паднали лавини с една метална сонда, без да има хора в тях), Асен (който в хода на кампанията получи прякорът The Treebuster (дърворазрушителят), заради очудващите му опити да пререже една дебела мура използвайки само собственото си тяло и инерцията си от бясното каране), Насо (известен и като The french fighter pilot - заради уникалния виц, който разказа и по-късно стана емблематичен за изживяването), Драго и Иво (други новаци, които въпреки предпочитанията си да карат само по една дъска с меки обувки, заслужиха място в отбора с мощна консумация на царевични пръчици и "рачия". Драго получи и названието "The Bizzare man" , заради уникалното списание, което си беше донесъл от London).

akad_pro1.JPG (13912 bytes)
Момчи се наслаждава на The Promised Land

akad_pro3.JPG (18004 bytes)
Петя-Лъвът също се наслаждава...

akad_pro2.JPG (15929 bytes)

По-късно към компанията се присъединиха и Савата(от БАССЕС), Цоло(сноубордист) и Тони(скиорка на свободна практика). Още на втория ден из оредялата компания на Академика се разнесоха слухове, че култовия производител на ски екипировка ORION (със седалище на главния офис, дизайнерски екипи и основна фабрика в Чепеларе) е излязъл с предложение за производство на серия pro модели, кръстени на карачите. (и аз хранех надежди да ми кръстят ски the Bushwhacker - в името на способността ми да се завирам в най-гадните клекове, но уви, до договор не се стигна (просто не е pro - бел.ред.). На третия ден обаче се появи една "счиорка" с много по-реални шансове за собствен pro модел - Петя-Лъвът ( или още известна като Петя-Линейката, в случай, че започне да мрънка - бел.ред.). Тя веднага се включи в най-красивото пускане за цялата ваканция - The Promised Land (уникално било, до което се стига трудно, но пък си заслужава -бел.ред.). Ден с добро каране, трябва да завърши и с добра вечер - Насето извади бутилка Rattler - специално селектирана от него бутилка текила Olmeca. (въпреки ужасяващият зеленикав цвят, бутилката се оказа доста по-качествена от новогодишните питиета на Халтъна и ще остане в аналите на БАССЕС с като THE RATTLER).Забележителна част от изживяването ще останат и предвижванията с Уазките, за които си мислехме, че и на Вихрен могат да излязат, ако помолим и съответно почерпим шофьорите.
В четвъртък вечер по план-график се отправихме към Банско за посещение на митичната кръчма "Орлово гнездо". За съжаление тези хора, които се возиха в моята кола така и не стигнаха (заради поредица проблеми, с които "механиците" от бокса на ЛАДА - Аз, Насо и Иво така и не успяхме да се справим до следващия ден). Останалите членове на отбора се завърнаха по малките часове в доста окаяно състояние. Били унищожили доста "каратеки" (евтина рачия по 30ст. голямата), после били се катерили с колите по писта "Тодорка", бутали пиян бансклия, който и името си не знаел и накрая вили като вълци срещу облещилата се луна. "Каратека вечер" завърши със заснемането на някаква комбинация между ски и порно филм на покрива на Академика. Отбора се изкатерил по гащи и ски обувки докъдето имало сняг, след което Момчи (Le Sondeur) направил първото спускане по гащи на това място. (тази постъпка дойде като съвсем естествен резултат от хилядите разглеждания на Драговото списание Bizzare - странна комбинация от гнусни неща). На следващия ден заминалите си Момчи, Асен, Цоло и Савата бяха заменени от Халтана, Ели, Кавлака и Вальо, но същевременно трябваше и да напуснем Академика заради огромното ПСС племе, пристигнало на "състезание". В подочут разговор между част от pro-спасителите се дочуха реплики, че карането извън писти трябва да се забрани, защото 70% от карачите били "дрогирани" (машалааа). Останалите дни преминаха в още много каране, скокове, ра"ч"ия и веселб"ъ". Тъй като за мене сезонът вече свърши (поради отлитане за Чикаго -бел.ред.) мога само да пожелая приятно каране на компанията из Мальовишките долини. А за себе си - мога единствено да си мечтая за още по-здраво каране през сезон 00/01. Или LIFE IS SHORT, SKI HARD!, както беше писал Момчи в Guestbook-a!


Ричи boy.


намирате се в:
http://befsa.com

секция:истории
страница:sping sessions
обратно към : начало | истории
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил