Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

ВЕЛИКДЕНСКАТА СНЕЖНА БУРЯ

Пътуването за “Езерата” по Великден бе запланувано седмица по-рано. И тъй като времето от началото на март си беше направо пролет, снегът се топеше и останаха само петна. Настроихме се за по-ранно, в сравнение с предни години, закриване на сезона.

Може би поради това, или заради предстоящите празници, но броят на хората намаля и в крайна сметка на хижата се озовахме една шепа ентусиасти – Анди, Мая, аз, Михаела и Коста, който реши рано сутринта, че трябва и той да дойде. На туризъм. По-късно през деня пристигна Тодор с негов приятел – и двамата бордисти.

За фаталистите петък 13ти не е ден да се върши нищо и биха предпочели да си стоят по къщите. Но не и за нас. Нищо, че времето не бе много обнадеждаващо. Над 1500 метра имаше нов сняг, но беше доста кишав – разбираемо защо.

Следобед решихме да изкопаем скок и въпреки силната мъгла и студът, който сви, направихме 2 скока и един куотър. Заваля и сняг…

На другия ден времето неузнаваемо се бе променило през нощта и всички останахме доволни от слънцето. Едни се отдадоха на оформяне на скоковете, други гледаха телевизия или се мотаеха, а аз се опитвах да оправя трасето на лифта. И успях.

В това време пристигнаха, грохнали от пиянската вечер в София (нещо като почерпка по случай топлия сезон), Орела, Пацо и компания. Но успяха да проспят хубавия ден. През нощта отново заваля обилно.

В неделя, Великден, отново имаше непрогледна мъгла. Въпреки това, направихме по едно спускане и отцепихме 4 лавини. Времето се развали окончателно и стана като истинска февруарска снежна буря! Кой ли го е очаквал? Следобед Орела и останалите бордисти си тръгнаха, докато Анди и Мая скачаха цял ден на скоковете въпреки мъглата, вятъра и снега.

Така или иначе се бяхме примирили с времето, което отново ни изненада. И то приятно. Зимата се завърна, поне за малко. На следващия ден имаше наваляли около 50см нов сняг, “пудра” както му викаме – необичайно за април. На небето нямаше нито едно облаче, а и Киро се съгласи да пусне лифта. Рай! Всеки направи по 4-5 улея, като се отбеляза поне с по една лавина. Разбира се преди това направихме лавинния тест. Оказа се, че лавините не са големи и ги използвахме като “учебни” – имам предвид как да реагираш, когато падне склонът, по който караш. Тодор бордистът направи едно красиво 360 от една козирка на улея, а после събори и най-голямата лавина, с което си спечели крясъците на Коста, който седеше до хижата на фотьойл и четеше  (поне се опитваше) книга.

Следобед киснахме на скоковете и всеки опитваше по нещо – Анди задни салта, Тодор – 720, аз mute grab, а Мая се правеше на фотограф – оказа се, че снимките са много добри. Особено голият “макара граб” на Анди. Изкопах един улей към езерото до хижата, утъпкахме засилката и всичко беше готово за газене през езерото. Получи се много добре. А аз … се отказах. За което, естествено, съжалявам. Поне се научих как се подготвя такава работа, защото не можеш директно от навятия сняг да цопнеш в езерото, а е необходимо плавно влизане към водата.

И така свърши и това шляене в планината, в която имаше още много сняг. На никой не му се прибираше  в София (освен на Михаела). Остана поредния приятен спомен, докато лятото наближава. 

Получи се така, че много приятели се оплакваха от от слабата зима, докато за повечето от нас тя бе една от най-активните. Трябва само малко желание!

Емо Багера
Май 2001г.

 


намирате се в:
http://befsa.com

секция:истории
страница:великденската буря
обратно към : начало | истории
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил