Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

Long long time ago,
before the wind,
before the snow..."
(Много много отдавна, преди вятъра, преди снега...)
Така започва една уникална песен на Red Hot Chilli Peppers. Въпросът е: "Какво?" Отговорът е: "Лошо!" Преди вятъра и снега беше сивото ежедневие. Зимни дни с есенно време. Студено слънце и мръсен въздух. Отчайваща картина из планините. Излети до Вододайна зона, скачане, слизане през Лавината и после драпане през камани и треви. И накрая на деня броене и оглеждане на пораженията по ските... И това в хубавите дни...
НО СНЕГЪТ ДОЙДЕ! Любимата на народа синоптичка (която според името си май обича много локум) предрече: "И иде студен вятър и сняг". И дойде! Нежни снежинки започнаха да прехвърчат в петък през нощта. В събота сутринта вече имаше сантиметър-два. Новините летяха: "Момчи, тука има яко сняг, идвайте да карате..." (Емо Бацката от Боровец). "Много беше здраво" (Петя Лъва за Витоша), "Вали страхотно" (Ботю от Мальовица). Привечер в София вече имаше 20-на сантиметра...
И не знам дали има нещо общо, обаче за Събота вечерта беше предвидено "Парти-молебен за сняг" на Алеко. И явно ни чуха в небесата и взе, че заваля.
20:45. Студентския град. Ботю виси премръзнал на спирката пред "Христо Ботев". Позамръзналия Трабант спира пред него. "Ама ти наистина ли мислиш да се качваме нагоре?" "Естествено. А Петя къде е?" (отвръщам аз) "Еми тя се отказа, само двамата сме"
След този кратък диалог почистваме заледените чистачки и се мятаме във верния Трабант, окичен с лепенки БАССЕС. Минути по-късно гумите си прокопават път в новия сняг по пътя към Алеко. Настигаме едно такси, изпреварваме го и се чудим кой ли луд го е наел... Подминаваме и закъсал рейс. Първи опит за завоя на манастира - неуспешен! Таксито ни изпреварва и поема щафетата по копаенето на пъртината. Втори опит - успешен. Верния Трабант издрапва. Благодаря на зимните си гуми и продължаваме смело нагоре. Таксито пред нас яко се е носило по завоите. И ние се носим...Тук таме се виждат следи на завъртяли се коли, които са се и отказали от "битката" Ние обаче продължаваме... И упоритостта ни носи успех. Скоро пием по бира с БАССЕС дружината, която е решила да нощува в хижа Алеко. Е опита за ритуално запалване на ски се оказа неуспешен поради липсата на бензин, но идеята явно беше правилна. защото сега, когато пиша това, е Неделя по обед, навън продължава да вали, а момчетата карат яко горе на Алеко. Е, аз съм на работа, но в следващите дни ще си го върна.... Край на чуденето "какво ще правя днес, дали пак ще изкарам един ден пред компютъра" Вече има малко снежец и алтернативата е ясна... А ако имаме късмет до края на седмицата снежецът ще е доста повечко... Та вместо завършек бих казал : "Да ви е честито началото на зимата. Нека е такава каквато е днес!"
Момчил Панайотов, Неделя, 14.01.2001, 11:23


намирате се в:
http://befsa.com

секция:истории
страница:за новия сняг
обратно към : начало | истории
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил