Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 


Има го ... или една история за местата, където времето е спряло още февруари

Понеделник прочетох историята на Момчи за Франция и “Швайцарията” и да си призная като гледах снимките се размечтах. След цялото напрегнато ежедневие ми стана едно такова... на фона на червено-кафявите скали в Шамони и огромните терени за free ride. Мдаааааа, всички кадри от ски филмите отново изплуваха.
Присетих се за последното ми ходене вчера в “голямата планина”. Нали събота си беше работен ден, но нищо не пречеше дори и за един ден да намеря начин да си почеша крастата в приатна компания. И реших да приема предложението на Светлето за една разходка в планината, ей така туристунгелската.
Май месец е, приятно прохладно, раззеленено.
В 9 събота вечерта се катерихме вече нагоре на светлината на челник, времето беше страшно влажно, ръмеше и лек дъжд. След като излязохме над гористата граница останах страшно изненадан, когато на фона на светлината забелязах, че всъшност прехвърча ситен сняг. Толкова ми стана кеф, че не се стърпях и звъннах на Илианката с фразата “стигат 2 месеца пролет, зимата се връща пак, в понеделник ти нося ските за ремонт”.


16.05.2004г., де да имаше такава гледка от прозореца ми в Софето

Малко по-нагоре имаше гъста мъгла и откриването на пътеката се оказа доста трудна задача. Както разбрах от Андро, Жоро и Марто, те често са губили пътеката и са газили в кал и вода.
Странно ми се видя мястото, което бях свикнал да гледам зарито от сняг. Пролетния вятър си беше казал своето ... но само тук, в ниското.


Все още може да се познае терена, 16.05.2004г.

Седнахме пред телевизора със Светлето на по биричка, докато изчакаме да дойдат и останалите трима, които през деня се бяха пробвали на рафтинг около Кресна.
На сутринта един бърз поглед през прозореца ме накара да се замисля, дали не съм в нищото. Класическата непрогледна, млечно-бяла мъгла тип “today is a very big мъгъл”, – 2 градуса и никакъв полъх. Дали наистина беше 16 май ?
Лека закуска, кафе, малко мързел пред телевизора и ето, че търпеливите са възнаградени. Слънцето се показа леко, мъглата се отдръпна и отсрещните склонове започнаха да се показват. Всички изтичахме навън като малки деца да се радваме на гледката. С възгласи “лелееееееееее, че то си е зима бе”.


Района на действие на Андро и Марто, 16.05.2004г.

Андро и Марто по-рано сутринта бяха тръгнали в мъглата нагоре да търсят една изгубена ска, а Жоро само ги наблюдавал отстрани и се чудел защо вървят на зиг-заг и знаят ли въобще къде отиват.
После лекичко ги бъзикахме, като им тананикахме музиката от филма “Mission impossible”
Ама като погледнах снежно белите склонове, които не бяха помръднали въобще, май че се бяха насочили към място, където февруари все още царуваше.


Улея “Ice fly”в дъното в ляво, 16.05.2004г.

Както и да е, то е ясно че се върнаха с празни ръце, а и така или иначе не бяха стигнали до нужния склон.
Хвърлихме още няколко погледа към белите склонове и поехме надолу към пролетта и към биричката на слънце в Сапарева баня.

“багерчето”, 18.05.2004г.


Гейзера в Сапарева баня
намирате се в:
http://befsa.com

секция:истории
страница:Има го още
обратно към : начало | истории
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил