Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

 

Това е разказ на Андреана Янкова за състезанието по freeride - Ski-Snowboard First Track Freeride в St.Luc/Chandolin - Швейцария, проведено на 15-16 март 2003год.

St. Luc и Chandolin са две малки курортчета, разположени в непосредсвена близост едно до друго на западния склон на долината Val d`Anniviers - Zinal (това е във френската част на Швейцария, в кантона Valais - Вале). В съседната долина Mattertal се намира курорта Zermatt и връх Matterhorn. Над St. Luc /Chandolin (Сейнт Люк /Шандолин) са разположени доста лифтови съоражения и писти с различни дължина и трудност. Това местенце спокойно може да се смята за райско кътче и от freerider-ите. Тук има прекрасни условия за практикуването на ски и сноуборд в необработени терени на фона на една невероятно красива панорамна гледка.

Склонът на състезанието се намира на северната страна на дълго и почти хоризонтално ребро. Стартът е приблизително на 2 700м., а денивелацията е ~300м. Погледнат от далече напомня на склона срещу х.Рилски езера. Разликата е, че този в Сейнт Люк / Шандолин е по-обширен, дълъг, стръмен и най-вече има безброй варианти, по които могат да се правят интересни спускания.
Състезанието е за скиори и за сноубордисти. Провежда се в три части - две квалификации през първия ден и финал през втория. За всеки един от тези елементи е определен различен терен така, че да не се повтарят спусканията. Съдиите оценяват по правилата на IFSA, като за скиори и за сноубордисти има общо класиране. За финалното спускане се допускат първите 30 участници, класирани по сбора от точките от двете квалификации.
За First Track Freeride научих от Себастиен Анджелини (станал на 1-во място при мъжете скиори на нашето състезание в Банско 2002).
B района на състезанието бях три дни:
1-ви ден, петък:
В Сейнт Люк бях рано сутринта. Времето беше повече от прекрасно: кристално ясно небе, слънчево и температура -5С… Качих се почти веднага с лифта нагоре, за да огледам отблизо огрятия вече от слънцето склон. Аз бях толкова впечатлена от цялата гледката, която се разкри пред очите ми, че с думи не мога да я опиша (виждаше се цялата долина на Zinal, Matterhorn, Crans-Montana и тн.). Може би само снимките могат да ви покажат частица от тава красиво място… .

 

Заедно с други участници в състезанието огледахме терена, по които имаше толкова много варианти за спускания, че до края на деня не бях успяла да реша от къде да мина на следващия ден. Срещнахме се и със организаторите, от които получихме информация за състоянието на снега по склона. След обяд използвахме хубавото време и сняг (дълбок и пръхкав!!!), за да покараме извън прекрасно обработените и маркирани писти. Вечерта бях в едно типично ресторантче, където предлагат само специалитети на кантона Вале. Аз опитах и от, може би, най-типичното швейцарското ястие "fromage fondue" - топено сирене, приготвено по специален начин (много е вкусно!) и местен сорт червено вино. В къщата, където щяхме да бъдем следващите две вечери, ни посрещна една вече доста поразвеселена банда сноубордисти.
2-ри ден, събота:
Този ден, преди старта на квалификациите, всички участници имахме среща рано сутринта на място, от където имаше добра видимост към склона. Там организаторите ни обясниха подробно как и къде ще бъде проведено състезанието и какво е състоянието на снега, а ние огледахме с бинокъл терена. Последва качване до старта с лифт и влек и… спускане по склона.
Първото спускане започнах по широк улей, прехвърлих се в съседния в дясно, скочих от скален праг , след което се върнах в първия улей и продължих по него до финала. Снегът беше много добър за каране - "powder" от старта до финала. Оценката ми за "линия" беше 5. Второто ми спускане беше по един ръб със скални пасажи. Снегът беше също много добър. О;енката ми за "линия" беше 6.5. Класирах се на 2-ро място от 12 жени и на 30-то в общото класиране от 78 стартирали. Това ми позволи да се наредя сред финалистите за следващия ден. Всички завършиха квалификациите без инциденти, въпреки че имаше доста рисковани ситуации, предизвикани от някои сноубордисти. В късния следобед се разходих из Сейнт Люк и се насладих на красотата на това китно курортче.
3-ти ден, неделя:
Големият ден започна с 30 минутно изкачване пеша до старта. Гледайки отдолу склона на финала, въобще не си представях, че може да е толкова стръмен погледнат отгоре. Както и предишния ден, бях сред първите стартиращи и отново имах шанса да се спусна първа по "линията", която си бях избрала. В началото
тръгнах по централния улей, след което се прехвърлих на дясно към съседния улей през ръб, който беше много заледен и опасен. Преминах го успешно и продължих по улея, където снегът беше много добър, но за съжаление, колкото по се приближавах към финала, толкова повече снегът се променяше и ставаше тежък. Това ме принуди да намаля темпото и агресивността, защото имаше опасност да падна, а за това щяха да ми отнемат доста точки. За моя голяма радост, спускането ми беше добре оценено ("линия" 5.5) и аз се класирах на 2-ро място при жените и на 19-то в генералното класиране.
Състезанието завърши с награждаване на победителите. На останалите участници бяха раздадени сувенири.
На състезанието участваха познатите ни от състезанията в Банско - Себастиен Анджелини, Волфганг Хюбер и Аксел Хоерман, класирали се съответно на 3-то, 7-мо и 9-то място при мъжете скиори и на 10-то, 24-то и 26-то място в генералното класиране.
Като заключение искам да добавя, че благодарение на добрата организация,
състезанието протече без проблеми и пострадали участници. Обстановката беше изцяло приятелска, настроението добро и се получи едно наистина чудесно преживяване на фона на прекрасните швейцарски
______________________________________АЛПИ_______________________________________________

 

 


намирате се в:
http://befsa.com

секция:истории
страница:Андреана
обратно към : начало | истории
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил