Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

 

 

Закриване на сезона

 

Да се качиш в планината, след като вече зимния сезон е вече спомен, си е доста странно и мъчително изживяване. Като казвам, че сезона е само спомен, се има в предвид официалното му закриване в планинските курорти. Замислете се малко и ще разберете, че масово това закриване на зимния сезон е промило мозъците на скиори и бордисти – или поне тези, които знаят, че на Нова година ще са някъде за да отпразнуват, а след това ще се опитат да покарат. Или по-скоро да оцелеят след жестоките запои.

Всъщност тези последни априлски дни голямата планина е пълна със страшно много сняг.

 

Долината на вр.Мальовица, 24.04.2004г
 

Разбира се, че не е като февруарския сняг, но е в достатъчни количества за да се направят едни добри спускания.

Все пак всеки сезон си има и начало и край така или иначе, и въпреки че повечето от нас има с какво да се занимават лятото, все пак трудно приемат края на зимата и топящия се сняг, се превръща в една жестока драма. Отгоре на всичко това се повтаря всяка зима.

 

“багерчето” и Илианката стягат екипировката – Илиан се чуди защо му е “пипс”, след като само той го носеше :-))))
 

От друга страна обаче, си е кеф да се поразхвърляш малко- кой както го разбира - да изпиеш една биричка на открито. А и лятото бавно наближава, което не ще рече заветните десетина дена, чакани цяла година, а отново пътувания, кой сърф, кой байк. Един спасител на ЦПШ-то преди години често я използваше думата “градски”. Викаха му Камата. Казваше “градски” и те полагаше по вратът.

 

Хижа Мальовица, с връх Малка Мальовица и вр.Мальовица
 

Последните 2 седмици с Илианката (впоследствие се присъединиха Насо и Максим), направихме класическите пролетни ски. Каране до обяд и наблягане на бира следобед. Хубавото беше, че успяхме и тази година да направим каране през езера. Вярно, малко трябваше да се нахвърля сняг на отсрещния бряг, за да има излизане, но си заслужаваше. Та двамата с него установихме, че няма начин да се разбере скоростта, която ти трябва, за да минеш определено разстояние във водата. Имаше голяма възможност да потънем бавно и беславно някъде по средата на дължината J . Все пак двамата успяхме да увеличим разстоянието и кефа наистина си заслужаваше. Както и “културната” ракия вечерта, от която Максим руснака беше толкова впечатлен.

 

Багера и Илиан - "snow is just a frozen water"

 

 

Насо и Максим
 
Емо багера
 
Максим
 
Първи стъпки – не е лесно, но си заслужава - Емо“багерчето” драпа на горе по улея
 

Като споменах Максим, се присетих за неговите истории от детството му в огромните северни територии на бившия СССР, доказателство, че в сценария на филма “Руския лов и риболов” има доста верни неща.

 

Склона на “петлите”, който беше целта на спускането
 

Като се замислиш за цялото каране през сезона, винаги си остават спомените от якото каране в powder -а и понякога се чудиш дали наистина е имало толкова много сняг. А и групата на befsa се увеличи с още един free rider – малкия 8 месечен Денис, който направи първото си спускане през горска просека, закачен на гърдите на баща си. И явно му хареса, защото започна да издава доволни гърлени възгласи, след което заспа !!! Кой като него е минавал през такива места на такава възраст :)))

 

“Козият” улей, символа на БАССЕС, оттук спокойно може да се отиде на Рилски манастир, а се е случвало да прелети покрай теб някоя коза
 

Не може да се забрави и ехото на втора тераса на Мальовица от попръжните на руски, след като Максим се закова като пирон в кишавия сняг от един скок от скала.

 

Втора тераса, Илиан и “багерчето” гледат течащия сняг
 

Е общо взето това беше. Време е да се стягат колелата и сърфовете. Идва времето на beach партитата.

Пък после – както пеят “мотенци” – и никой не разбра, отива си лятото идва зимата, непознати улие ще спусна, себе си искам да разбера...

 

Емо”багерчето”, 28 април 2004г.

Снимките са дело на Максим и Илиан

 

 


намирате се в:
http://befsa.com

секция:истории
страница:клекинг
обратно към : начало | истории
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил