Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

Интервю с Илиан Петров. Интервюто взе Борислав Нотовски.

Име: Илиан Петров
Години: 29
Роден в: София
Живее в: София
1. Какви екстремни спортове практикуваш?
Тичам гол в парка. Не бе шегувам се. Обичам всички спортове, които ти носят силни усещания и се практикуват сред природата, но най-силно съм пристрастен към ските и уиндсърфа.

2. Кога и как започна? Други обикновени спортове, изяви в тях.
Бил съм на около 4-5 годинки, когато са ме сложили върху ските и от тогава като залепнаха та до сега. По сериозно започнах да карам, когато станах на 12 години и ме приеха в спортното училище по ски към Академик. Тогава бяхме "олимпийски надежди" и ни подготвяха за олимпиадата "София 92". Горе-долу по същото време започнах и с уиндсърфа.

3. Първи спомен от ски.
Може би, когато тайно от баща ми реших да се пусна по стената на Витоша за да покарам при големите. Тогава бях с едни пампоровки и кандахари и беше най-страшното ми и екстремно спускане. Имаше откачане на ските и падане на всеки 15 метра, но след това бях много горд от себе си.

4. Как влезе в Асоциацията? Какво мислиш за нея, за миналото, настоящето и бъдещето й? Как трябва да се развива според теб?
В момента, когато разбрах че съществува такава организация реших да съм част от нея. Е приемният изпит доста ме затрудни но успях да влеза на поправителния. Харесва ми това че се развива доста бързо и вече е много популярна. Най-важното за една асоциацията е да обединява хората с еднакви интереси, затова си мисля че приоритетно за БАССЕС е прокарване на идеята за свободното каране сред повече хора, които обичат планината и ските. Администрацията не е толкова важна колкото самото "каране" (няма фрирайдери - няма асоциация). Не на последно място е и екологията. Би било много добре, ако асоциацията си поставя за цел да помага за опазване на така обичаните от нас планини. Имам предвид да се изявява и като еко организация.


5. Какво е според теб твоето място в нея?
Да се боря срещу скейт културата в екстремните ски. :-)))

6. Какво мислиш за жените екстремни скиорки, за жените скиорки, трябва ли в Асоциацията да има повече?
Много се чудя, защо няма повече жени в асоциацията и въобще в екстремните ски. Може би, защото тяхната красота не изпъква пред красотата на величествените планини. Както и да е, ще се радвам да виждам повече жени извън пистите да порят "powder-a" (не е по опасно от това да се епилираш например).

7. Какво мислиш за екстремните ски филми, за X-channel, за предаванията за екстремни спортове въобще и в България?
Много приятно занимание е да седнеш с приятели на по биричка и да погледаш как карат хората по света, наслаждавайки се на красиви гледки, но не ми харесва негативното влияние, което подтиква някои хора да правят изпълнения над възможностите си или да подражават на нечия култура.

8. Какво правиш по въпроса за BX3Me?
За съжаление едно такова предаване няма никакви шансове да срещне подкрепа във "футболната" ни държава.

9. Как се чувстваш когато си зад камерата?
Малко съм го позабравил това чувство. Леко превъзбуден, опитвайки се да запаметя повече атрактивни моменти, с които да пресъздам истинската атмосфера за зрителите.

10. Обичаш ли да си пред камерата, да попадаш в обектива й?
По комфортно се чувствам зад нея.

   
11. Какъв е най-нецензурният израз, който си казвал или би казал пред камерата?
Да ти приличам на рапър?

12. Ти си един от хората в Асоциацията с най-много дни на ски за сезон. Какво би те накарало да си останеш в София в слънчев януарски ден с 50 см нов паудър?
Не знам дали е така, но гледам да оползотворявам всяко свободно време за каране. За съжаление трябва да се правят много компромиси с работата, което се отразява зле на така необходимите средствата за продължителен престой в планината.

13. Любими места за каране?
Навсякъде по високите части на планините, намирайки се далеч от лудницата на претъпканите писти, лифтовете и опашките.
Района на Седемте рилски езера, Мальовишки дял, Пирин - в района на Вихрен, Тодорка и Безбог, хижа Плевен и много други.

14. Любим вид терен за каране?
Много ми харесва спускане по техничен улей на някой красив връх, и разбира се як фрирайд по сериозни склонове и широки стръмни гори.

15. Какво мислиш за българските ски курорти и в частност за Алеко и за Банско?
Хубаво е че ги има. При такава природна даденост е грехота да не се развива ски спорта в България. При Банско нещата изглежда започват да се развиват добре, макар че от друга страна това развитие се отразява зле на девствения сняг по склоновете в района. А за Алеко не ми се говори. На една крачка от София имаме такава красива планина, а никой не инвестира малко пари да се оправят ски съоръженията там (поне да си вдигнат въжето на "Боби").

16. Разкажи за едно от най-яките ти пускания със ски през живота ти.
Толкова много са яките спускания че не мога да определя някое като доминиращо. Обикновено след всяко хубаво каране на жесток сняг или пускане на добър склон си казвам: "Е това ми е най-якото спускане".

17. Кое нещо ти дава най-много адреналин?
Изкачването на някой трудно достъпен връх и спускането му. Когато застанеш отгоре и не виждаш склона по който ще се спускаш, всичко изглежда така, сякаш пред теб има бездънна пропаст и в този момент имаш чувството че ще експлоадираш. Невероятно добро усещане. След такова спускане си зареден на макс.

18. Робуваш ли на марки и фирми, като цяло на марковите неща?
Гледам да не се захласвам много по дадена марка, но уважавам качествената екипировка и затова имам предпочитание към някои фирми. Все пак екипировката е от голямо значение в този спорт, пък и в други.

19. Спонсори? Има ли някой производител/фирма, която искаш да ти е спонсор?
Бих се радвал ако имам за спонсор производител на ски, тъй като ми се налага да си купувам доста често.

20. Какво ще кажеш за спонсорството на екстремни спортисти в България и бъдещето му?
За съжаление няма спонсорство в истинския смисъл, като професионални отбори. Мисля че местните ни представители на фирми и производители трябва доста да се поучат от западните, които отдавна са разбрали че това е доста добър начина да се продава стока и да се гради имидж. Мисля че все пак този въпрос вече има някакво развитие.

21. Мнението ти за пазара на зимна екипировка и на екипировка за екстремни ски у нас.
Като цяло пазара на ски екипировка е голям, но не са много екстремните скиори, а още по малко са тези които могат да си позволят качествена екипировка за екстремни ски.


22. Екипировката ли прави скиора или обратното?
"То не сака скети и лангети, а нозе и каранйе." Важен е ентосиазъма. Баба ти само с широки ски ли е карала!

23. Прическата ли прави скиора или обратното?
Какви са тези въпроси бре! Разбира се че е важна прическата.

24. 2 седмици в Аляска с Багера или 1 седмица на Хаваите с Мис Свят?
Ще отскоча с Багера до Аляска, пък после и през Хаваите може да минем (ама тази Мис Свят няма за какво да я влачиме с нас).

25. Любими филми, скиори?
Ако за ски филми става въпрос са много добри тези на Match Stick Production, а като скиор може би набора Seth Morison.

26. Любимо питие. Карал ли си ски пиян(прясно, а не махмурлийско)?
Падам си по "Бреза", "Бяло и Червено"(г.шоколад и червен ром), "Зелено утро" и други колоритни напитки, но НЕ КАРАМ ПИЛ

27. Чувстваш ли се като най-добрия екстремен скиор в България след състезанието на Седемте езера?
Не отдавам голямо значение на състезанията и не мисля че е голямо постижение. Хубавото на тези мероприятия е че се събират много хора и купона е на ниво. При екстремните спортове се състезаваш най-вече със себе си и собствените ти страхове. Това е истинското състезание и то ти помага да разбереш кой си в същност и до къде се извисява силата на човешкия дух.

28. Какви екстремни ски - прояви искаш да видиш през останалата част от този сезон?
Искам да видя повече ски срещи с голяма посещаемост и яко каране в бялата пудра.

29. Имаш ли планове като цяло и за конкретни места? За чужбина?
За сега имам само желание да карам в чужбина, а планове все още не, като изключим това че от доста време си говорим за хели-ски в Кавказ.

30. С кого/коя би прекарал 24 часа в гондола?

Какви ги дрънкаш бе човече,
не виждаш ли че снега падна вече.
Не бих седял в някаква гондола,
дори ако с мен е Бритни гола.

(това е под въздействието на "8 Mile", който гледах преди малко)

31. Твоето послание към света.
Не се взимайте много на сериозно и се забавлявайте.

 


намирате се в:
http://befsa.com

секция:х-стил
страница:интервюта
обратно към : начало | х-стил
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил