Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

Интервю с Робърт Бракенхофър, един от най-добрите телемарк скиори в Света. Той беше специален гостенин на БАССЕС за Състезанието по Екстремни Ски и Сноуборд, провело се на 14 Февруари 2003г. на вр.Тодорка. Интервюто взе Борислав Нотовски. Записа на текста беше извършен от Борис Йорданов.

БАССЕС: Роби, кой е най-високият връх , който си изкачвал?
Мон Блан. Аз съм се спускал от Мом Блан със ски.
БАССЕС: С телемарк ли спусна върха?
Да, с телемарк от италианската част на върха по ... Бренва е едно наистина готино място........спускането е с 2500м. денивелация без прекъсване, без дървета. Чисто спускане - наистина е фантастично.
БАССЕС: Опасно ли е?
Това е въпрос на моментно състояние на склона. Аз спусках върха през зимата (февруари ) в паудър при много добри условия.
БАССЕС: Не се ли уморяваш при такива спускания от върхове достигащи 4000м.н.в.?
Не, защото за една седмица ски привикваш към надморската височина. По различно е положението в Щатите, в Тахо (Ню Мексико) върховете са около 4000 м.н.в., но там слизаш от самолета в равнината и в същия ден правиш изкачване на върха, просто нямаш време да се аклиматизираш. Това е различно от Алпите - там си в планината през цялото време и свикваш с височината.
БАССЕС: Имаш ли време да тренираш в зала?
През лятото се занимавам със скално катерене и мисля ,че това е най-добрата тренировка за ски сезона, даже бих казал, че катеренето за мен лично е предпоставка за карането на ски.
БАССЕС: С какви други спортове се занимаваш - рафтинг, каяк.....?
Не, не се занимавам с рафтинг - за мен рафтингът е возене в голяма лодка, която трудно се управлява, но каяка е друго нещо и от време на време го практикувам. Мястото , където живея има около 7 реки с клас на трудност от 4 до 7, наоколо има глетчери, по които можеш да караш а през лятото водата от тях отива в реките. Наистина Алпите са едно прекрасно място за живеене, а аз живея в центъра им и мога да избирам къде да отида - до Италия , Швейцария или до Франция , до Шамони например стигам за 6 часа с автомобил.
БАССЕС: Разкажи ни нещо за телемарка, за състезанията с телемарк.
Съсезанията с телемарк ли...започнах да карам телемарк през 1989г. с моя брат, който в момента е на 37,а аз съм на 35. Един ден той дойде при мен с едни стари тесни телемарк ски и кожени обувкии ми каза "ето нещо ново - дай да го пробваме". Качих се на ските и още на първия ден си казах "това е моя спорт". Две или три седмици след първите ни завои с телемарк се включихме в едно състезание в Салбах, Австрия и от този ден продължих да карам само телемарк. През 1990 участвах в състезания за световната купа в Санкт Антон, Тирол и в крайното класиране за годината завърших на 46-то място, ужасяващо нали, но това беше началото. След това прдължих да карам без спонсори, отидох в Норвегия и видях за какво става дума, видях норвежците и не можех да повярвам, че с телемарк могат да се развиват такива скорости. Видях екипировката , стила им, нещо ми присветна в главата и почнах да правя това, което и те правеха. Така през 1992 на световната купа в Швейцария станах първият световен шампион , който не идваше от Скандинавия. Така и продължих през1993 в Италия отново бях първи, през 1994 в Швеция се наредих на пето място, 1995 в Норвегия, Лилехамер пак станах пети и от този момент нататък спрях да се състезавам на врати и се отдадох на свободното каране. Така и до днес, това е
истинското каране.
БАССЕС: Кажи ни каква е разликата между състезанията по екстремни ски и сноуборд и екстемните телемарк състезания?
Няма разлика, това е едно и също нещо. Tрябва да си избереш линия да знаеш какво правиш в планината. За мен няма никаква разлика. Разликата е единствено в техниката. С телемарк е малко по-трудно отколкото с алпийските ски и сноуборда, но това е единственото при свободното каране. Всичко останало е едно и също. Планината е една и съща за всички. Просто трябва да си избереш линия да се наслаждаваш на девствения сняг, да хванеш склоновете с голяма денивелация и най-добре е когато всички карат заедно - телемаркери, скиори и сноубордисти.
Боби, БАССЕС: Телемарка е малко популярен в България. Какво е положението в другите страни? Кой стил на каране доминира навън?
Не знам защо в България телемарка няма популярност, може би защото хората никога не са имали възможност да се запознаят с екипировкта. Корените на телемарка са в Норвегия. Там никога не са прекъсвали да карат телемарк и най-известните им състезатели имат статуса на скиори от ранга на Андре Амот в родината си.
Асен, БАССЕС: Досега никога не съм си представял, че телемарк може да се кара по подобен начин, но след като те видях как се спускаш по улеите на Тодорка си промених мнението и мисля да опитам и аз следващия сезон.
Ако искаш да пробваш телемарка и ако си добър скиор ще ти трябва около една седмица да изучиш техниката и завоите и един сезон каране за да овладееш карането в дълбок сняг и да почнеш да караш извън пистите. Изисква се много каране.
БАССЕС: Телемарк автоматите откачват ли се при падания?
Да, има такива автомати, които се откачват, но за не ги харесвам.
БАССЕС: Какво става тогава при падане, ските не усукват ли коленете?
Никога не съм имал проблем с това, защото петите са ми свободми и при падания усукването не е сериозно. БАССЕС: А това не е ли опасно при лавини когато снегът дърпа ските надолу?
Да попаднеш в лавина си е гадно преживяване независимо каква екипировка имаш, това са рисковете, които поемаш излизайки от пистите.
БАССЕС: Кажи ни нещо за мерките за безопасност?
Преди да тръгнеш по стръмен склон трябва предварително да си го проучил, това не винаги е възможно, винаги има някакъв риск, който е еднакъв за скиори и телемаркери.
БАССЕС: Винаги ли си оборудван с лавинна екипировка?
Да, винаги нося лавинна лопата и сонда в раницата си. Това е за теб самия.
БАССЕС: Кога правиш лавинни тестове на склона?
Винаги когато излизам в планината правя тестове на снега , това е нормалното , както и вие го правите, когато ще карате ски. Вчера (деня на състезанието) пробвах да бутна малко сняг, за да видя какво ще стане по склона дали ще тръгне, това трябва да се прави всеки път когото караш извън пистите. Трябва да се учиш да познаваш снега. За това има книги има лавинни курсове. Наистина трябва да се внимава с лавините, те могат да те убият?!
БАССЕС: Ти самият попадал ли си в лавина?
Да , попадал съм в няколко лавини , но съм се измъквал от тях, досега не съм затискан от лавина.
БАССЕС: Какво включва един лавинен курс и колко продължава?
Един курс трае един ден с планинските водачи, които показват техниката на търсене с пипс, техниката на профилиране на снежната покривка, тестване за свличане на снега и освен това има и теоритични курсове, където се обясняват ветровете, защото вятърът и снегът са сигурна предпоставка за лавини. Курсовете за които знам са едно или двудневни обикновено в края на курса се прожектират филми и се показват книги и снимки.
БАССЕС:Какво е впечатлението ти от българските участници (екипировката им техниката им) ?
Мисля ,че имат добра екипировка - двойноогънати ски, добри обувки, всички са с каски и пипсове не бих казали , че се различават от останалите състезатели.
БАССЕС: Какво мислиш за първите сускания на даден терен (премиери)?
Смятам, че първите спускания не са проблем при добри снежни условия. Премиерите трябва да се правят при стабилен сняг - фирн, обикновенно пролетно време между 9 и 12ч. Не правете премиерите при нов сняг защото е опасно. Всеки склон с над 30 градуса наклон е опасен при нов сняг.
БАССЕС: Какво е мнението ти за хели ските?
Хели ските са готино, но скъпо удоволствие. Твърде скъпо е. Аз не бих платил за хели ски, ако някой ме покани е ОК иначе, не. Ако ви се карат хели ски най-добре да отидете в Италия в масива Монте Роса. Там не е толкова скъпо и имат добри водачи, цената за човек е около 50 евро.
БАССЕС: Какво мислиш за състезанието? Смятам, че това е една супер яка планина много прилича на някои от местата в Австрия, където се провеждат подобни състезания.
БАССЕС: Според теб кой трябва да направи първото спускане по склона при такива състезания?
Хората от екипа по сигурността и в никакъв случай това не трябва да е някой от състезателите.
БАССЕС: Какво ще кажеш за състезателите, за маршрутите , които си избраха, имаш ли някакви забележки? Един-двама от състезателите направиха безумни спускания. Когато си на сколона трябва да мислиш с главата си иначе рискуваш да паднеш лошо и да се травмираш.
БАССЕС: Какво мислиш за бъдещето на екстремните ски в България ?
Имате голям потенциал, продължавайте в същия дух, момчета.
БАССЕС: Как ти се стори организацията на състезанието?
Перфектна.
БАССЕС: Какво мислиш за отношението на Доминик Пере към състезанията , той не ги харесва много, смята , че те ограничават свободното каране?
Доминик Пере ли, той е отделен случай. Той е толкова голям скиор, че не може да бъде сравняван с останалите, та той е направил спускане от 120 000 метра в паудър за 14.5 часа каране. Той е специален. Той е скиор от друга величина.
БАССЕС: Ще дойдеш ли пак в България?
Определено, ще ми се да дойда тук през април с мои приятели като Тони Брайън, който е един от първите екстремни скиори в Германия и се занимава с издаван
е на специализирани списания и филми. ОК, сега трябва да тръгвам. Ще поддържаме връзка. Чао!


намирате се в:
http://befsa.com

секция:х-стил
страница:интервюта
обратно към : начало | х-стил
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил