Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Общи дискусии

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 28-09-2017, 14:59     #1
astral
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2017
Начално саморъчно точило за кантове

Здравейте,

Нов съм както във форума така и в ските. Случайно попаднах в youtube на едно интересно клипче в което се обяснява как да си направиш саморъчно точило за кантове. Та исках да попитам дали въпросното приспособление може да свърши работа или ще има обратен ефект и може да си развалиш ските, което в моя случай няма да е голяма загуба защото са доста стари и съм ги взел колкото да се понауча.

https://www.youtube.com/watch?v=y8q3J-LeipU

Поздрави.

Запоследно променено от astral : 28-09-2017 в 15:18.
astral Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 28-09-2017, 15:29     #2
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отastral Разгледай мнение
Здравейте,

Нов съм както във форума така и в ските. Случайно попаднах в youtube на едно интересно клипче в което се обяснява как да си направиш саморъчно точило за кантове. Та исках да попитам дали въпросното приспособление може да свърши работа или ще има обратен ефект и може да си развалиш ските, което в моя случай няма да е голяма загуба защото са доста стари и съм ги взел колкото да се понауча.

https://www.youtube.com/watch?v=y8q3J-LeipU

Поздрави.
Това ми звучи като да си направиш сам рашпила примерно Ако целта ти е да се понаучиш как се правят инструменти добре ама ако ще се учиш да си точиш кантовете не виждам смисъл. По-добре се разходи до Декатлон? Там май най-евтино ги продават. https://www.decathlon.bg/p/8044643_d...ck-sharp.html#

Ако си в София мога да ти дам едно древно съветско точило, на което му се разпадна пластмасата да експериментираш. „ножът“ що-годе става още т.е. твърдосплавната пластина назъбена като с вълни от прибой.
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-09-2017, 07:29     #3
astral
Junior Member

Дата на присъединяване: May 2017
Начално

Благодаря за отговора, наистина ми беше по скоро интересно да го направя, но май по добрият вариант е предложението в Декатлон.

Поздрави.
astral Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 29-09-2017, 22:52     #4
MGeorgiev
powder addicted

Дата на присъединяване: Jan 2010
Изпрати съобщение чрез skype; на MGeorgiev
Начално

Това което е показано на клипчето са пълни глупости. Да, би било удачно да си пригодиш хватка за пилите с определен ъгъл на точене, но да си точиш канта с шкурка е пълен абсурд! Дори при по непрофесионално заточване е хубаво да имаш набор поне от 2-3 вида пили. Дори след пилите при правилно заточване остава един микро ръб ( когато канта "хапе"). Затова по-добре ако държиш да си заточваш сам кантовете и да ти се получава както трябва без да обръщаш ръба така, че да не хапе канта отдели време в Youtube има достатъчно подробни клипчета, кое как да се прави. Видовете пили, които са ти необходими, реда, в който да ги използваш. Посоката на пилата, защото колкото и да е странно все още се срещат хора, които не знаят, че пилите имат посока! Как да поставиш пилата с хватката към канта. Как да минаваш канта и от към базата не само по sidewall-a и т.н.

Ако искаш да си поддържаш сам кантовете, ще трябва да си отделиш и време.

Успех!

http://sportshop.bg/%D0%B4%D1%80%D1%...B2%D0%B8%D0%B7

Тук може да немериш почти всичко необходимо.
Без да правя реклама на магазина или каквото и да било!

Запоследно променено от MGeorgiev : 29-09-2017 в 22:54.
MGeorgiev Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 30-09-2017, 23:31     #5
Сале
Senior Member

Дата на присъединяване: Dec 2012
Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отMGeorgiev Разгледай мнение
Това което е показано на клипчето са пълни глупости. Да, би било удачно да си пригодиш хватка за пилите с определен ъгъл на точене, но да си точиш канта с шкурка е пълен абсурд! Дори при по непрофесионално заточване е хубаво да имаш набор поне от 2-3 вида пили. Дори след пилите при правилно заточване остава един микро ръб ( когато канта "хапе"). Затова по-добре ако държиш да си заточваш сам кантовете и да ти се получава както трябва без да обръщаш ръба така, че да не хапе канта отдели време в Youtube има достатъчно подробни клипчета, кое как да се прави. Видовете пили, които са ти необходими, реда, в който да ги използваш. Посоката на пилата, защото колкото и да е странно все още се срещат хора, които не знаят, че пилите имат посока!
Без да се заяждам има и пили, които нямат посока, но по принцип си прав. Чак сега обърнах внимание ка видеото на руснака и това, че използва шкурка което е .. не знам каква дума да употребя. Безумие ми звучи твърде слабо ама да заточваш каквото и да е със шкурка няма как да се получи. Знам, че някой може да вземе да докаже, че то сичко може ако има желание ама все пак ...
Сале Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 01-10-2017, 09:00     #6
MGeorgiev
powder addicted

Дата на присъединяване: Jan 2010
Изпрати съобщение чрез skype; на MGeorgiev
Начално

Така е има! Но повечето са с посока. Диамантените обикновено също нямат посока, но пък те са вече завършващи пили...

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 09:00.