Кафето на БАССЕС

Върни се   Кафето на БАССЕС > Екология

Отговор

Функции на темата Display Modes
Стари 25-10-2013, 10:17     #1
iПоп
Powder prophet

Дата на присъединяване: Dec 2011
Начално Tи да видиш....

http://http://www.dnevnik.bg/biznes/...50_mln_evro_v/

Тайнствен инвеститор предлага проект за 650 млн. евро в планински курорт в България

Инвеститор, чието име засега не се съобщава, има проект за 650 млн. евро в планинския туризъм в България. Това казва в интервю за "24 часа" зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.

В отговор на уточняващи въпроси той нито потвърждава, нито отрича, че става дума за "най богатия китаец" Уан Дзиенлин, когото на среща през септември премиерът Пламен Орешарски покани да инвестира в българския туризъм. Също без отговор остава и журналистическото предположение за ново развитие на проекта "Супер Боровец".

Зам.-министърът единствено казва, че ако проектът се осъществи, ще е най-големият изобщо в Източна Европа в туризма. Работна група с представители от всички институции, които имат отношение към инвестициите в туризма, от следващата седмица ще оптимизира условията за привличане на чужди вложения тук.

Запитан какво е мнението му за либерализацията на режима за пушене в заведенията, Ботев отговаря, че самият той е непушач, но приема "правото на избор в изнесени самостоятелно ресторанти с отделни изолирани зали за пушачи и непушачи и адекватна димоотвеждаща инсталация, както и за нощни клубове и казина". Този тип обекти са едва 2% от заведенията, аргументира се зам.-министърът. По думите му обаче в малките заведения, в сладкарниците и в ресторантите на хотелите забраната трябва да остане.

Ботев информира, че фирмата, която изготви спорния проект на туристическо лого, ще бъде приканена да предложи до края на годината няколко нови варианта, от които да бъде избран един, харесван от всички. Това ще стане без държавата да прави нови разходи.

Агро дайнамик рейсинг тийм - Agro dynamic racing team
iПоп Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 25-10-2013, 10:35     #2
i.slavchev
Senior Member

Дата на присъединяване: Jan 2012
Начално

Нека да направят и Гига Пампоровец. На кого му трябват гори, когато ще имаме китайски Цеко Минев
А картите - по 100 лв дневната - да живее конкуренцията!
i.slavchev Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 25-10-2013, 11:38     #3
exta
Senior Member

Дата на присъединяване: Jul 2013
Начално

Аз пък съм чувал някакви слухове за руски петролен бос искащ да прави нещо от сорта на "супер село-курорт" и да впрегне всичко от с.Говедарци до Мальовица в лифтове и кабинки, но както казах, само слухове. Не бих отказал кабинка да ме качва на Мечит за 20 мин, вместо да бъхтя по 6 часа. Ще видим светлото бъдеще какво ще ни предложи
exta Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 25-10-2013, 12:02     #4
Ники
Екстремен лифтар

Дата на присъединяване: Aug 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на
Начално

Бе той и тете може, ама козата си сака пръч.
Стари 25-10-2013, 12:34     #5
iПоп
Powder prophet

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отexta Разгледай мнение
Аз пък съм чувал някакви слухове за руски петролен бос искащ да прави нещо от сорта на "супер село-курорт" и да впрегне всичко от с.Говедарци до Мальовица в лифтове и кабинки, но както казах, само слухове. Не бих отказал кабинка да ме качва на Мечит за 20 мин, вместо да бъхтя по 6 часа. Ще видим светлото бъдеще какво ще ни предложи
A снега от Сибир ли ще го внася

Стари 25-10-2013, 13:06     #6
exta
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отiПоп Разгледай мнение
A снега от Сибир ли ще го внася
Знае ли се, може да измислят нещо с китаеца
Стари 25-10-2013, 13:06     #7
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Тия апокалиптични картинки с липсата на сняг още тази зима ще бъдат развенчани
По-скоро бих ви повярвал, ако стъпите на теорията за кроасаненото нашествие. Ще валят кроасани и сникерси от небето и всички ще умрем от диабет.

Така, че пробвайте нещо друго.
Стари 25-10-2013, 13:11     #8
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

Цитат:
Не бих отказал кабинка да ме качва на Мечит за 20 мин, вместо да бъхтя по 6 часа.
Tи от Бургас ли го качваш тоя Мечит ?!
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 25-10-2013, 13:23     #9
lubezen
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Изпрати съобщение чрез skype; на lubezen
Начално

Всичко трее да стане в кабини и тук там некой шлем.
Най-обичам да си хода на работа с кабината. Качвам си се сутрин от нас и директно там.
lubezen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 25-10-2013, 13:36     #10
exta
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отНики Разгледай мнение
По-скоро бих ви повярвал, ако стъпите на теорията за кроасаненото нашествие. Ще валят кроасани и сникерси от небето и всички ще умрем от диабет.
Поне няма да мърморим като "примадони", вземи един сникекрс и всичко е чук

а за Мечит от Говедерци, как и да го гледам под 6 часа ще си е мъка, трябва да има много сникерси, че ще мърморя
Стари 25-10-2013, 13:45     #11
Mitko
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2004
Изпрати съобщение чрез ICQ на Изпрати съобщение чрези AIM на Mitko Изпрати съобщение чрез Yahoo на Mitko Изпрати съобщение чрез skype; на Mitko
Начално

Най-обичам министри да пускат слухове за мистериозни проекти от по 600 млн. евро, ей на това му викам майсторски ПиАр.. И къде ще е този курорт, да не планират да опънат телеферик от Картала до Тодорка?
Стари 25-10-2013, 14:15     #12
iПоп
Powder prophet

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отMitko Разгледай мнение
Най-обичам министри да пускат слухове за мистериозни проекти от по 600 млн. евро, ей на това му викам майсторски ПиАр.. И къде ще е този курорт, да не планират да опънат телеферик от Картала до Тодорка?
Mи току-виж измислили некоя тъпотия за мега-гига-спа комплекс, зад която седи я мустакатия Цветанчо, я очилатия Цеко, я некой друг виден червен убавец мамин! Да не забравяме и за проекта Супер Паничище(или нещо такова, не си спомням точно)

Стари 25-10-2013, 15:12     #13
lubezen
Senior Member

Дата на присъединяване: Mar 2009
Изпрати съобщение чрез skype; на lubezen
Начално

Цитат:
Поне няма да мърморим като "примадони", вземи един сникекрс и всичко е чук

а за Мечит от Говедерци, как и да го гледам под 6 часа ще си е мъка, трябва да има много сникерси, че ще мърморя
От Говедарци до Мечит с пантене се взема за 4 ако си в лоша форма. Аз миналата година го вземах средно за около 2.5 часа. Сега ще го взема за 3 - 3.5 макс.
lubezen Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 25-10-2013, 15:51     #14
Ники
Екстремен лифтар

Начално

С лифт ще го взема за 15 мин.
Стари 25-10-2013, 16:03     #15
exta
Senior Member

Начално

Де да знам, не съм пантил никога, винаги съм връзвал ските и обувките за раницата и бавно, но славно по маратонки в снега си пърхам нагоре, шанс, а и да отбележа, че на всеки км се спира за по сникерс с чай, все пак като правим нещо, да ни е хубаво на душите

а относно екологията, трябва да има по една кабинка на всеки склон от Белмекен до езерата, все пак си чакаме ледниковия период и трябва да сме подготвени като се появи
Стари 25-10-2013, 20:59     #16
mi11er
наХазматизиран

Дата на присъединяване: Jun 2005
Начално

Цитат:
Де да знам, не съм пантил никога .... с маратонки в снега ..

ee ти качването на снимки научи та едно пантене ли
mi11er Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 28-10-2013, 11:54     #17
iПоп
Powder prophet

Начално Мега ски курорт за производство на пелети и износ на дървесина?!?!?!?

Френски компании са готови да инвестират 550 млн. евро в мегакурорт в Рила

Френската хотелиерска група Accor, международният оператор на ски курорти PGI Management, българското строително дружество "Маркан" и други компании са готови да инвестират в бъдещ скикурорт, който ще се намира между Сапарева баня и село Говедарци, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

Сред партньорите са още Schneider Electric, както Cluster Montagne - асоциация, обединяваща големите планински инвеститори във Франция. Проектът е на обща стойност 550 млн. евро.

Идеята е в начален етап и още няма реално внесен проект за разглеждане от държавни институции, но в подготовката вече са вложени 1 млн. евро, информира изданието.

Българо-френският проект "Дестинация Рила" предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи. Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, а хотелите ще са с между две и пет звезди. Целта е курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно. За сравнение - във всички ски курорти в България почиват около 330-350 хил. туристи на година.Инвеститорите предвиждат в курорта да бъдат въведени и първите в България зони, свободни от автомобили.

В бъдещия курорт - до шест години, ще се открият над 8 хил. работни места.

В края на миналата седмица във вестникарско интервю зам.-министърът с ресор туризъм Бранимир Ботев спомена за подготвяна инвестиция в размер на 650 млн. евро в българския туризъм без да даде каквито и да било подробности.

http://http://www.dnevnik.bg/biznes/..._550_mln_evro/

Стари 28-10-2013, 16:00     #18
exta
Senior Member

Начално

Цитат:
Първоначално изпратено отiПоп Разгледай мнение
Френски компании са готови да инвестират 550 млн. евро в мегакурорт в Рила
Супер Боровец, Супер Паничище, Свръх Мечит, Ултра Мальовица, Мегакурорт Дестинация Рила - Идеи хиляди, но нулева реализация, ако нещо от тези проекти стане реално - идеално, но само на теория, все пак българщината си е българщина и ще еб*м мамата на природата. Как го правят в чужденеция, ми правят си го хората, проблема ни не е дали ще се реализира, а след това, когато големите рибки искат да изкярат и се намешат там, където не им е работата, а и да не забравяме добрия шишкав чичко, отишъл да се разходи из природата на курортО и си казва "Ония па че ми кажат от кАде да минеМ" и вместо като добрия стар Ханс от Австрия, нашия пичага ще заобиколи маркираната пътека и ще си изхвърли сникерса до поточето. А относно изсичането на горите, винаги съм се питал, абе таз една писта, чак такова ли огромно екологично значение има, като я съпоставям по площ спрямо площа на гората в планината, както се казва от толко дървета аз гора не виждам. Но явно в по-развитите страни, от ключов фактор се оказват по-големите планини, след като във всяко едно австрийско селце има повече писти отколкото в нашите мили курорти. Но от другата гледна точка, наистина много кофти за спокойствието в планината, просто ще бъде доста по-оживено отколкото ми се иска и отколкото трябва да бъде, което си е кофти и за дивите животинки. Хем ми се иска, хем ми не стиска.

Тъй че, за реализирането на подобен проект, не трябва май да се оставят само инвеститори да се разбират с общинари, щото резултата ще е "кофти". А и екологичните овчици (коне с капаци) и те са много опасни със своите протести породени от обещанията на някой си за безплатна тревка ако вдигат гюронтия. Незнам де, но ми се ще да прочета, че на подобни съвещания са присъствали хора с опит в строителството на подобни курорти в западна чужденеция от едната страна и хора планинарчета, като някой от БАССЕС и ПСС от другата страна, просто да са хора запознати с природата в местността, където ще се строи. Някак си тогава ми се струва, че ще падне разумно разискване на дадения проблем. Но както се случва с подобни Мега-Гига проекти в България ....... да оставим този проблем за внуците ни, ако до тогава глобалното затопляне не е сковало европа в ледникова епоха.
Стари 28-10-2013, 18:46     #19
fallacy
Senior Member

Дата на присъединяване: Oct 2013
Начално

Цитат:
А относно изсичането на горите, винаги съм се питал, абе таз една писта, чак такова ли огромно екологично значение има, като я съпоставям по площ спрямо площа на гората в планината, както се казва от толко дървета аз гора не виждам. Но явно в по-развитите страни, от ключов фактор се оказват по-големите планини, след като във всяко едно австрийско селце има повече писти отколкото в нашите мили курорти. Но от другата гледна точка, наистина много кофти за спокойствието в планината, просто ще бъде доста по-оживено отколкото ми се иска и отколкото трябва да бъде, което си е кофти и за дивите животинки. Хем ми се иска, хем ми не стиска.
В читав резерват не може да си хвърлиш огризката от ябълката, за да не нарушиш равновесието.. Какво остава за дърво, или хиляда дървета, или дървета и лифт и кебапчийница. И аз съм на мнение, че не всяко кътче трябва да е резерват, но то и не всяко кътче е резерват. Огромният проблем е не просто, че се строи, а че се строи концентрирано на едни места, които да станат на гъз, а други запустяват.

Цитат:
А и екологичните овчици (коне с капаци) и те са много опасни със своите протести породени от обещанията на някой си за безплатна тревка ако вдигат гюронтия.
Ех, този зелен октопод не се спря значи...

Иначе идеята да е зона без коли е хубаво, но пак е важното какво ще се строи като архитектура и как като технологии и материали и къде и колко ще е разпръснато и т.н. При нас няма достатъчно големи планини, за да се правят писти над горския пояс, така че е много трудно да се запланува нещо да не вреди много за десетилетия напред.

Запоследно променено от fallacy : 28-10-2013 в 18:49.
fallacy Не е онлайн   Отговори с цитат
Стари 28-10-2013, 20:31     #20
Ники
Екстремен лифтар

Начално

Че то няма място, което да става за ски и да не е резерват.

Правила за писане на мнения
Не можете да публикувате нови теми
Не можете да публикувате отговори
Не можете да прикачате файлове
Не можете да редактирате публикациите си

BB code is включен
емотиконите са включени
[IMG] код е включен
HTML кода е изключен
Прескачане на форум

Всички времена са по Гринуич +2. Времето сега е 19:50.