Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 

МИСИЯ НА БАССЕС

Решението за създаването на Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) беше взето в края на 1998г. в едно малко и опушено софийско кафене от 20-на любители и почитатели на ските. Основното, което ни мотивираше бе фактa, че в България нямаше организация, която да обединява хората, занимаващи се с екстремни ски . В същото време добре знаехме, че колкото по-дълбоко в планината навлиза човек и колкото по-големи предизвикателства поема, толкова по-голяма става необходимостта от опит, познания и умения. Безспорно един от най-добрите начини за тяхното получаване е да се събереш с други хора, практикуващи този спорт, да си поговорите, да покарате заедно.

Това е една от основните задачи на БАССЕС. Да организира демонстрационни и състезателни мероприятия и ски събирания, които да съберат хората и да осигури необходимата информация за безопасното практикуване на тези невероятно красиви спортове. И днес, когато пиша тези редове и погледна назад, не мога да не отчета факта, че през годините на съществуването си БАССЕС постигна много. Успешно бяха проведени три състезания по екстремни ски. Първото беше на Витоша, второто в района на х. Рилски езера в Рила, а третото - на вр. Тодорка, Пирин. последното състезание беше с международно участие и привлече интереса на водещи личности в световното фриирайд движение. Взехме участие и в организирането и провеждането на редица демонстрационни прояви и ски срещи из нашите курорти. Благодарение на доброто сътрудничество с Планинската Спасителна Служба бяха проведени и два курса за запознаване с основните начини за определяне на лавинна опасност. Благодарение на всичко това значително се увеличи броя на младите хора, интересуващи се от свободните стилове ски.

Много хора ни питат какво именно разбираме под понятията "екстремни ски" и "фриирайд". Това е карането по улеи, стръмни планински склонове, гори и изобщо, всичко онова, което е различно от пързалянето по идеално изгладената писта. Разликата между фриирайда и екстремните ски е много тънка и е въпрос на лично възприятие. За повечето скиори и сноубордисти фриирайд е понятие, което включва в себе си цялото многообразие от възможности за спускания по по-леки склонове и гори, а думичката "екстремно" се употребява тогава, когато спусканията се осъществяват по по-стръмни и трудни склонове, по тясни улеи и други по-сложни терени. Макар и да звучи доста сухо, когато е написано, усещането е невероятно. Малко са спортовете, които толкова добре могат да съчетаят чувството за свобода, любовта към природата, физическото напрежение и тръпката от риска. Защото всяко спускане е уникално и се извършва сред най-красивите планински кътчета. Както всеки подобен спорт обаче, екстремните ски крият и много рискове. Поради това хората, които ги практикуват трябва да са абсолютно сигурни и уверени във възможностите си. Изисква се и изключително добро познаване на планинските условия. Всичко това обуславя нуждата от наличието на организация като БАССЕС.

Асоциацията би се радвала да приеме за свои членове всички, които обичат и симпатизират на този спорт и искат да допринесат за неговото развитие.


намирате се в:
http://befsa.com

секция:БАССЕС
страница:мисия на БАССЕС
обратно към : начало | БАССЕС
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил