Внимание: Намирате се в уеб сайт на Българска Асоциaция по Ски Свободен и Екстремен Стил (БАССЕС) версия 3 (2003, 2004, 02.2005 год.). Моля посетете http://befsa.com за всичко ново в българското freeride пространство!
Attention: You are at the archive web site of the Bulgarian Extreme and FreeSkiing Association (BEFSA) - (version 3).
Please visit http://befsa.com for all the news about Freeride in Bulgaria.

 

 
Официални доставчици на Фриирайд екипировка на БАССЕС:   Какво ново?  
Фото галерии:
 
           
 
 
 
Магазин-партньор на БАССЕС за планинска екипировка:

 
 

Напомняме за наличието на висока лавинна опасност на някои планински склонове.

На 22.02.2005г. лавина от пръхкав сняг придружена с голям прашен облак (най-вероятно прашна лавина) е паднала в долината на река Скакавица.
В предишните дни лавина е ударила и хижа Рибни езера.

На (20.02.2005г.) самостоятелно паднаха лавини по "Лавината" до писта Горно лале и по печално известния улей на Комините на Витоша.

Сега е и моментът да се напомни за пореден път за необходимостта от високо ниво на познания за лавините. Можете да прочетете допълнителната информация в сайта на БАССЕС или от издадената през 2005г. книга за лавинна безопасност.

Ако предприемате спускания проверявайте добре склоновете предварително и спазвайте всички възможни мерки за безопасност.

Нова фото галерия от фриирайд на Витоша (ново)

БАССЕС взе участие в едно много интересно състезание, което отразяваше духа на свободното ходене и каране на ски в планините - "Оти от Витоша по-високо нема" Илиан Петров завърши 1-ви на 1 секунда пред Ники Диков. Можете да видите специалната фото галерия от състезанието (внимание, отваря се незавършена версия на новия сайт на БАССЕС, не се шашкайте:) Публикувани са и резултатите от състезанието (ново)

Републиканското състезание "The Mad Goat Ride", квалификация за международно състезание се проведе от 11 до 13 февруари 2005 г. на хижа "Рилски езера".

Влезте в страницата на състезанието, за да получите повече информация и видите резултатите. На 15.02.2005г. са добавени нови снимки.

 

 

 

 

 

 

Нова история с много снимки от страхотни карания през последната седмица

Нова фото галерия - фото очерк на Косьо - скиор, велосипедист и сноубордист:)

2 фото истории - "Гастербайт в Австрия" и "Лавинните курсове" . И още една - "300 стъпки" - ски екскурзия в района на вр.Вежен.

На 19.01.2004 в сградата на БЧК се проведе лекция по лавинна безопасност, а от 21 до 23.01.2005г. в района на спортна база Белмекен - практически курс по лавинна безопасност.

Излезе от печат книгата за лавинна безопасност "Лавинна безопасност - наръчник за скиори и сноубордисти". Повече информация за нея можете да получите от тук

История за каране на ски в района на вр.Белмекен, много пътуване по зимните пътища и посрещането на новата 2005-та година.

Нова статия за ски в България.
Канадското списание SKIER продължи традицията на POWDER, SKIING и POACHERS и също публикува статия за България, БАССЕС и ските. Можете да видите статията като изтеглите pdf файл от тук (1 MB). На 26.12. е публикувана оригиналната версия на статията с по-добро качество.

Получихме и оригинала на статията на SKIING Magazine. Можете да го изтеглите и прочетете от тук (~0,9 MB).

На проведеното Отчетно-изборно събрание на БАССЕС бяха гласувани промени в Устава на асоциацията и избран нов Управителен съвет в състав Андрей Балевски, Емануил Емануилов, Иво Алтънов, Илиан Петров и Момчил Панайотов. От състава на УС беше избран и нов председател на БАССЕС - Иво Алтънов. Избран беше и надзорен съвет в състав: Борис Йорданов, Борислав Нотовски и Мая Стоилова.

На 11.10.2004г. УС на БАССЕС обсъди и прие "ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ЗА БЕЗОПАСНО ПРАКТИКУВАНЕ НА ЗИМНИ СПОРТОВЕ В ПЛАНИНСКИ УСЛОВИЯ". Основни аспекти в нея са:

 • Продължава се традицията за организиране на достъпни лекции по "Лавинна безопасност"
  Такива имаше през:
  -2003г. - съвместно с ПСС, отряд София, х-л Орбита. Лектор: инж.Момчил Панайотов
  -2002г. - съвместно с ПСС, отряд София, планинска база МОТЕН, Витоша. Лектор: А.Янков


  През тази година ще се организира също такава лекция с акцент върху конкретните действия по определяне на лавинна опасност и избор на правилен маршрут на движение и спускане.
 • Ще се организира практически курс по определяне на лавинна опасност. Акцентът ще е върху практическо изпълнение на съответните дейности, водене на документация и работа с лавинни уреди
 • Ще се организират кратки практикуми по използване на лавинни уреди и други средства за търсене на затрупан от лавина човек
 • Ще се издаде Наръчник за определяне на лавинна опасност

Пълен текст на програмата можете да прочетете от тук.

От сайта на БАССЕС вече можете да изтеглите сканирана статията на сп. POWDER за България, Банско и т.н. (виж новината малко по-надолу). Файлът е за ACrobat Reader, 2,08MB. Кликнете на линка, за да го свалите.

 

 

  BEFSA's site has been visited times  
 

Събития от ски сезон 2003/2004

 

статията за България, БАССЕС и "The Mad Goat Ride" в сп.Poachers в снимки.

Фото разказ за изкачването на връх Уитни в САЩ (автор: Лидия Саламурова (Лапето))
и няколко снимки от друга наша "агентка" в САЩ - Гери

Фото разказ за един хубав уикенд в Кресненско дефиле

Можете да прочетете цялата история на Момчил Панайотов за пътуването му до Шамони. (от 15.05.2004)

История и снимки от закриването на сезона.

Фантастични последни ски дни за сезон 2003/2004 в района на Банско
Въпреки, че все още имаше отлични снежни условия в района на писта Платото, ски курорт Банско закри сезон 2003/2004 на 18.04.2004г. За фриирайдърите, които бяха в района като утеха останаха няколкото фантастични последни дни. С помощтта на лифта и немалко ходене пеша бяха осъществени редица спускания по улеите и склоновете в района на вр.Тодорка, Дончови караули и вр.Хвойнати. Последните добри условия бяха използвани и за провеждане на традиционното ски рали "Реди ле си?" в Бъндеришката долина.

Можете да разгледате фото галерия от тези ски спускания

На 28.03.2004г. в района на хижа Алеко се проведе традиционното състезание РАКИАДА. Добре подготвен отбор от БАССЕС взе участие в него. Можете да научите повече подробности от страницата, посветена на проявата.

Нови фото галерии - големите снегове на сезон 2004 - части 1-ва и 2-ра

От 19 до 21 март голяма дружина от БАССЕС се събра на хижа Рилски езера и използва хубавото време, за да покара в района. Бяха направени спускания на "Still We Wander (или Steve Wander's)" кулоар и връх Отовица. Можете да видите снимки от срещата и спусканията в новите фото галерии.

Андрей Балевски, Мая Стоилова и Андреана Янкова от БАССЕС се представиха изключително добре на състезанието First Tracks в St Luc-Chandolin, Швейцария. Андрей е 2-ри, а при жените Мая е 1-ва, а Андреана е 2-ра. Честито! www.first-track.ch.vu.
На 22.03. към сайта ни е добавена и история със снимки от състезанието

Brendan McLean, който завърши първи на състезанието "The Mad Goat Ride" 2004 победи и във Verbier Ride - най-голямото състезание за сезона! Повече информация и видеоклипове от Verbier Ride можете да видите на сайта на състезанието - http://www.verbierride.com/2002/competition/results_2004.htm

От 19 до 22.02.2004г. се проведе 3-тото Международно Фриирайд състезание организирано от БАССЕС - "The Mad Goat Ride" 2004. В страницата на състезанието можете да видите финалното класиране и богати фото галерии.

На 17 и 18.01.2004г. на х.Рилски езера се проведе практически курс по лавинна безопасност. Основните елементи в програмата за провеждането му бяха:

 • направа на снежен профил и разглеждане на структурата на снежната покривка;
 • установяване на слаби слоеве и връзката им с другите;
 • направа на стълбов тест и съставяне на мнение за лавинната опасност;
 • подбор на правилен маршрут на движение и спускане;
 • търсене на пострадал с лавинен уред и лавинна сонда;
 • оказване на първа помощ

Ziener е официален доставчик на БАССЕС. Всички членове на асоциацията могат да ползват отстъпка от 20% до 30% при закупуване на екипировка. Продуктите на Ziener може да разгледате на www.ziener.de За допълнителна информация пишете на info@befsa.com

На 18 Декември, от 18:45 в овалната зала на хотел "Орбита" (централа на БЧК, в дясно от хотел "Кемпински-Зографски" се проведе теоретичен курс по лавинна безопасност. Той беше организиран съвместно от БАССЕС и ПСС. Лектори бяха: инж.Момчил Панайотов и Андрей Янков.
След курса отпразнувахме началото на сезона в клуб "Трипъл". Можете да видите и снимки от събитието:)

Историите и събитията от сезон 2002/2003 можете да видите в страница "Архиви" в секция "БАССЕС" и от секция "Истории"

 


намирате се в:
http://befsa.com

секция:начало
страница:начало
обратно към : начало | секция
http://befsa.com
Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил